Lojistiğin küreselleşmesi sürecindeki olası sorunlar ve çözüm önerileri
Probable problems and suggestions for solutions in regard of the globalization process of logistics
  1. Tez No: 220258
  2. Yazar: FEYZA TEKİNBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Küreselleşme, Lojistiğin Küreselleşmesi, Küresel Ticaret, Logistics, Globalization, Globalization of Logistics, Global Trade
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Hayatın her alanını etkileyen ve varlığını her geçen gün daha da hissettiren küreselleşme; pazardaki rakipler tarafından kısa sürede taklit edilemediği için, işletmelerin güçlü bir rekabet silahı olarak gördüğü, sürecin tamamlanmasıyla ürüne değer katan, yer, zaman ve maliyet faydası sağlayan lojistik etkinlikleri de önemli derecede etkilemektedir. Küreselleşmenin sonucu olarak ticari etkinliklerin tüm dünya coğrafyasına yayılması ve ticaretin lojistik olmadan gerçekleşmesinin mümkün olmaması nedeniyle, lojistik de küreselleşmiştir. Bununla beraber işletmeler de lojistikte yaşanan küreselleşmenin hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle karşı karşıya kalmıştır. Olumlu etkileri sayesinde; süreçler gelişmiş, ölçek ekonomiler yakalanmış, işletme karları artmış, ülke ekonomilerinde de olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Ancak bu gelişmeler; lojistik süreçlerini doğru yönetebilen, ortaya çıkan sorunların üstesinden gelebilen işletmelerde ve ülkelerde yaşanan gelişmelerdir.Çalışmada; lojistiğin küreselleşme ile birlikte genişleyen ve değişen çevrede işletmelerin yerel lojistik etkinliklerini gerçekleştirirken yaşadığı sorunlardan farklı olarak ne gibi sorunlar yaşadığı ortaya konulmakta olup, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, yapılan anket çalışmasıyla işletmelerin bu sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik görüşleri sayısal verilerle açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has an influence on every area of life and its presence is recognized every day more and more. Due to the fact that it can?t be imitated by market competitors within a brief period of time, it is considered to be a powerful competitive quality for business enterprises. After the globalization process of such a company is completed, this process adds value to the company?s products and delivers logistical advantages of space, time and costs. As a result of globalization commercial activities spread worldwide. And trade cannot be carried out without logistics. That?s why logistics have to globalize, too. So business enterprises are faced with positive and negative issues of logistics? globalization. Thanks to positive issues certain processes were developed and economies which are considered to be criterions were overtaken. Business profits increased and positive progress occurred in national economies. However, these developments happened in those countries where logistical processes are managed correctly and where problems could be solved.This study states certain problems, different from those experienced by business enterprises during logistical activities within the process of logistics? globalization in an expanding and changing environment. And it suggests solutions. Besides, opinions mentioned by business enterprises during inquiries regarding these problems and solutions are explained with numerical data.