İlköğretimde analojiler, kavram karikatürleri ve tahmin-gözlem-açıklama teknikleriyle desteklenmiş fen ve teknoloji eğitiminin öğrenme ürünlerine etkisi
The effects of science and technology education based on analogies, concept cartoons and predict-observe-explain techniques on learning outcomes
  1. Tez No: 220317
  2. Yazar: GÜZİN ÖZYILMAZ AKAMCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA HAMURCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgıları, Kavram Karikatürleri, Tahmin-Gözlem-Açıklama, Analojiler, Misconceptions, Concept Cartoons, Predict-Observe-Explain Technique, Analogies
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu araştırmada Analojiler, kavram karikatürleri ve tahmin-gözlem-açıklama teknikleriyle desteklenmiş fen ve teknoloji eğitiminin öğrenme ürünlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada yarı deneysel modellerden biri olan eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır.Araştırmada nicel veriler üzerinde aritmetik ortalama, standart sapma hesaplanmış, Korelasyon ve Çoklu Regresyon Analizi, İlişkisiz Örneklemler T- Testi, Tekrarlayan Ölçümler İçin ANOVA çözümlemeleri gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yapılarak kodlanmış ve frekansları bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar arasında,Fen ve teknoloji dersi başarısı, tutumları, üst düzey düşünme becerileri, akademik risk alma davranışı ve bilimsel süreç becerileri arasında pozitif yönde korelasyon olduğu görülmüştür. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t-testi sonuçları incelendiğinde ise BSB ve fene yönelik tutumların fen ve teknoloji başarısı üzerinde önemli bir yordayıcı olduğu görülmüştür.Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Ünitesi başarı testi ön test, son test ve kalıcılık testi sonuçlarından da aldıkları puanlar karşılaştırılmış ve deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.Fen ve teknolojiye yönelik tutum ölçeği ve bilimsel süreç becerileri testinden aldıkları puanlar arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuş, akademik risk alma ölçeğinden alınan puanlar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.Öğrencilerin görüşme formunda yer alan sorulara verdikleri cevaplar incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin kavram yanılgılarının giderilmiş olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım ünitesindeki kavramlarla ile ilgili daha fazla kavram yanılgılarına sahip oldukları söylenebilir.Öğrencilerin bu yöntemin etkililiğine ve kullanımına ilişkin görüşleri incelendiğinde, dersten zevk aldıkları ve böyle ders işlenmesine devam edilmesini istediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of science education based on analogies, concept cartoons and predict-observe-explain techniques on learning outcomes. In this quasi experimental study, quantitative data is analyzed by using SPSS 11,00. Standard deviations and means were calculated, and correlations, multiple regression analysis, independent t-test analysis, anova for repeated measures were performed. Qualitative data were analyzed by using content analysis. The analyses revealed the following: There is a positive correlation between science achievements, attitudes towards science, higher order thinking skills, academic risk taking and science process skills. T- test results for regression coefficency is examined, it is found that the main predictors of science achievement is scientific process skills and attitudes towards science. When the achievement test scores were compared by pre-test, post test and retention test, significant difference was found between two groups in favor of the experimental group. Also, there is significant difference between two groups? test scores of attitudes towards science and scientific process skills in favor of experimental group. On the other hand, no difference in terms of students? academic risk taking scores.Results of interviews revealed that, misconceptions were remedied in experimental group. In addition, control group has more misconception than experimental group about concepts of Living Things Unit. Opinions of students revealed that students enjoyed the lessons and wanted to continue learning science in such way.