Müzik öğretmeni yetiştirmede, bireysel ses eğitimi dersine yönelik bir program geliştirme çalışması
A study of program development toward individual voice education course for music teacher training
  1. Tez No: 220318
  2. Yazar: TÜLAY EKİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMİN BİLEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni, Bireysel Ses Eğitimi, Program Geliştirme, Music Teacher, Individual Voice Education, Program Development
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 398
Özet
Bu araştırmada, müzik öğretmenliği lisans programında yer alan Bireysel Ses Eğitimi dersi programının geliştirilmesine yönelik bir çalışma yapılması amaçlanmıştır.Tarama modeli ve nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler;?Literatür taraması,?Bireysel Ses Eğitimi öğretim elemanları, müzik öğretmeni adayları ve çalışmakta olan müzik öğretmenlerine yönelik görüşme formları,?İhtiyaç analizine yönelik, öğretmen adayları için geliştirilmiş ölçek ile toplanmıştır.Araştırmanın evrenini, en az 25 yıllık deneyimi olan Eğitim Fakültelerinin Müzik Eğitimi Anabilim Dalları oluşturmuştur.İhtiyaç analizine dayalı olarak, Bireysel Ses Eğitimi dersine yönelik hedef ve hedef davranışlar saptanmış, ilgili eğitim durumları düzenlenmiş ve değerlendirme ölçeği geliştirilmiştir.Araştırmanın, Bireysel Ses Eğitimi dersinin çağdaş program geliştirme anlayışıyla ele alınarak niteliğinin artırılmasına ve müzik eğitiminde program geliştirme çalışmalarına ışık tutacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to make a study for improving Individual Voice Education course program in the Music Education License program.In the study, two research techniques are used; Scanning Technique and Qualitative Research Technique and the results are found by:?Literature Scanning?Interviews with Individual Voice Education Professors, Candidate Music Teachers and already working Music teachers?Scales based on Candidate teachers? needs analysis.This study is based on the data obtained by the researches on Education Faculties?, Departments of Music Education which has at least 25 years of experience.Objectives and target behaviors are determined according to the results of needs analysis; related education styles are organized and evaluation scale is developed.Hopefully, this study will be combined with the modern program development mentality and will be an example for music education program development studies.