Türkiye' de kredi kanalının işleyişi: Var modeliyle bir analiz
The process of credit channel in Turkey: An analysis with var model
  1. Tez No: 220369
  2. Yazar: SİNEM GÖZDE BEŞBALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYFETTİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Kredi Kanalı, Kredi Kanalının Belirleyicileri, VAR Modeli, Türkiye, Monetary Transmission Mechanism, Credit Channel, Credit Channel Identifiers, VAR Model, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Para arzında, parasal otoritelerin müdahalesi ile olarak meydana gelen değişmelerin reel ekonomi üzerindeki etkisi parasal aktarım mekanizması kavramıyla ifade edilmektedir. Son yıllarda, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin finansal sistemlerini yapılandırmak amacıyla çeşitli reformlar yapmaya başlaması, iktisatçıları parasal aktarım mekanizması ile ilgili daha fazla araştırma yapmaya itmiştir. 1980' li yıllara kadar sadece parasal büyüklükler vasıtasıyla işleyen aktarım mekanizmaları ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. 1980' li yılların ikinci yarısından itibaren ise finansal aracıların rolü üzerine vurgu yapan bir mekanizma tartışma konusu olmaya başlamıştır. Parasal aktarımın kredi kanalı olarak adlandırılan bu mekanizma, para politikasında meydana gelen değişim sonucunda kredi arzının nasıl etkilendiğini ve kredi arzındaki değişimlerin reel değişkenler üzerinde ne gibi etkiler doğurduğunu incelemektedir. Banka kredileri, ekonomide reel sektör ve finansal sektör arasında adeta bir köprü görevi görmektedir. Türkiye' de kredilerin yatırım ve tüketim harcamaları için önemli bir finansman kaynağı olması bu konuda araştırma yapılması gereğini doğurmuştur. Bu anlamda çalışmanın amacı, banka kredileri kanalının Türkiye' de etkin işleyip işlemediğini analiz etmektir. Bu amaca ulaşmak için, öncelikle kredi kanalı belirleyicilerinin Türkiye' de ne gibi etkiler doğurduğu incelenmiş ardından zaman serilerine dayanan bir yöntem takip edilerek VAR modeliyle oluşturulan etki-tepki fonksiyonları değerlendirilmiştir. VAR modelinden elde edilen bulgular Türkiye' de banka kredileri kanalının çalıştığı yönündedir. Ancak bu sonuç banka kredileri kanalının etkin çalıştığı anlamına gelmemektedir. Çünkü, fiskal baskınlık ve kamu bankalarının finansal sistem içerisindeki ağırlığı, kredi kanalının etkinliğini azaltan temel unsurlar olarak yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The impact of the changes through the interruption of monetary authority in money supply on real economy is described as monetary transmission mechanism. In recent years, various reforms of developing and developed countries with the aim of reconstructioning their financial systems have led the economists to search more about the monetary transmission mechanism. Studies related to the transmission mechanism operating only by monetary volume were done until 1980s. As of the second half of 1980s, a mechanism emphasizing the role of financial intermediary started to become a debate. This mechanism described as the credit channel of monetary transmission explains how credit supply is affected in result of the change in monetary policy and how the changes in credit supply affect the real variables. Banking credits is like a bridge between the real sector and financial sector in economy. Credits' being an important finance resource for investment and consumption expenditures in Turkey leads to the researches about this issue. The objective of the study is to anlyze whether the channel of bank credits efficiently operates or not. In order to reach this objective, firstly how credit channel identifiers have effects in Turkey is explained, then following a method based on time series, impulse-response functions formed with VAR model are studied. The findings acquired with VAR model that bank lending channel works in Turkey. However, it doesn? t mean that bank lending channel works efficiently. Because the fiscal dominance and the weight of public banks on financial system are the basic elements decreasing the efficiency of credit channel.