Tanıtım ve yönlendirme dersinin mesleki teknik eğitime yönlendirmede ki etkisi
The effect of vocational guidance lesons in guiding to vocational and technical education
  1. Tez No: 220429
  2. Yazar: VOLKAN ALPARSLAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tanıtım ve Yönlendirme Dersi, Mesleki Rehberlik, Yöneltme, Vocational Guidance Lessons, Vocational Guidance, Guidance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada, Ortaöğretim okulları 9. sınıf öğrencilerinin görüşleri doğrultusunda Tanıtım ve Yönlendirme dersinin mesleki teknik eğitime yönlendirmede ki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Böylece dersin mesleki teknik eğitime yönlendirmedeki etkinliği saptanmaya çalışılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, 2006-2007 eğitim öğretim yılında Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Gebze İlçesine bağlı ortaöğretim okuluna devam eden 9. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler dikkatle incelenmiştir. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması, anket formu ile gerçekleşmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzdelik, varyans analizi ve t- testi teknikleri kullanılmıştır. Cinsiyet, okul türü, öğretmen türü vb. bağımsız değişkenlerle bağımlı değişken arasında çapraz ilişkiler kurulup varsayımlar değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, Tanıtım ve Yönlendirme dersinin mesleki teknik eğitime yönlendirmede ki etkinliği ve öğrencilerin derse olan ilgisi bakımından cinsiyet, okul türleri ve öğretmen türleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the effects of Vocational Guidance Lessons in guiding to vocational and technical education in accordance with the opinions of the students grade 9. Thus, it has been tried to determine the effects of the lesson guiding to vocational and technical education.The study group of the research consists of 9th grade students attending to the secondary school in Gebze in Kocaeli province in 2006-2007 academic year. The theoretical sources and the data taken by empirical research have been analyzed in detail. Throughout the study, survey methods were used. Datas were collected by using questionnaire. Frequency, percentile, t-test and one-way variance of analysis were used to analyze the data. Cross categorization between the independent variable such as the gender ,the kind of school, the kind of teacher etc. and the dependent variable is established and the hypothesis are realized.According to the research, in terms of the effectiveness of vocational guidance lessons in guiding to vocational and technical education and student concerns on lesson there have been significant differences between gender, schools and teachers.