A teacher development program for young learners of English: An action research
İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf düzeyinde İngilizce öğretimine yönelik bir öğretmen geliştirme programı eylem araştırması
  1. Tez No: 220589
  2. Yazar: HARUN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Geliştirme, Kişisel Konstrükt Kuramı, Repertory Grid Tekniği, İlköğretimde İngilizce, Hizmetiçi Öğretmen Geliştirme Programı, Teacher Development, Personal Construct Theory, Repertory GridTechnique, English in the Primary Grades, In-service Teacher Development Program
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmada Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda 1999 yılında müfredata konulan ilköğretim dört ve beş düzeyinde İngilizce dersine herhangi bir eğitim verilmeden girmesi istenen öğretmenlere yönelik ? İlköğretim 4-5 düzeyine İngilizce Öğretimi? isimli bir öğretmen geliştirme programı uygulanmış ve sonuçları irdelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 220 merkezi ilköğretim okuluna anketler gönderilmiş ve bu anketin sonuçları incelenmiştir. Ankete ve programa katılan İngilizce dersine giren öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda geliştirilen bir hizmetiçi eğitim çalışması pilot ve ana çalışma gruplarıyla uygulanmıştır.George Kelly'nin (1955) Kişisel Konstrükt Kuramı (Yapısalcılık) çalışmanın metodolojik ve teorik ana teoremi olarak benimsenmiş ve bu teoremin bir parçası olarak geliştirilen Repertory Grid tekniği katılımcılara uygulanmıştır.Öğretmenlerin gelişimine, dolayısıyla değişebilmelerini, sağlamak için öncelikle Repertory Grid tekniği kullanılarak etkin bir ilköğretim birinci kademe İngilizce öğretmeninde bulunması gereken özelliklere dair kişisel teorileri ortaya çıkartılmış ve program sonunda bunlardaki değişikliklerin neler olduğu tespit edilmiştir.Çalışmanın bulguları öğretmenlerin bir ilköğretim birinci kademe İngilizce öğretmeninde bulunması gereken özelliklere dair kişisel görüşlerinde yapısal ve içeriksel değişikliklerin olduğunu ortaya koymuştur. Toplanan verilerin FOCUS ve Exchange analizleri yapılarak, yapısal ve içeriksel olarak irdelenen kişisel teorilerdeki değişimler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In 1999, the Turkish Ministry of Education instituted English as a foreign language intothe fourth and fifth grade curriculum. However, the Ministry of Education (MEB) didnot prepare teachers to teach these grades. As a result, the necessary backgroundinformation, skills, and techniques needed for this new task were lacking in theseteachers.This led the researcher implement a teacher development program entitled ?TeachingEnglish at the 4th and 5th Grades?. Hence, a survey was sent to 220 schools under thejurisdiction of Konya City Directorate of the Ministry of Education. Second, given 120survey results, plus participants? expectations; the researcher conducted a teacherdevelopment program.This study, conducted as an action research, is based on Kelly?s (1955) PersonalConstruct Theory, which considers everyone a personal scientist. The Repertory GridTechnique, the data collection tool of the Personal Construct Theory is the main datacollection tool used in this study.It is used at the beginning of the study to elicit the participants? underlying personalbeliefs on efficient primary grades English teachers. These have been made explicit fortriggering participants change and development. The Repertory Grid Technique is usedat the end of the ?Teaching English at the 4th and 5th Grade? teacher developmentprogram? to determine the changes in the content and structure of the participants?beliefs.The results revealed changes in both the content and structure of the participants?beliefs, regarding the features of English teachers teaching at the grades of four andfive.