The influence of task-based reading activities of elf learners attitude and learning outcomes from the students perspective
Görev temelli okuma aktivitelerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin davranış ve öğrenmeleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 220590
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLDEN İLİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görev, Görev Temelli Öğretim, Okuma Görevleri, Öğrencilerin Tutumları, Öğrenme Sonuçları, Task, Task-based Instruction, Reading Tasks, Students? Attitudes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı görev temelli okuma aktivitelerinin Dicle Üniversitesi Yabancı Diller Uygulama ve Araştırma Merkezi hazırlık sınıflarındaki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin davranış ve öğrenmeleri üzerindeki etkisini incelemek. Araştırma için gerekli olan veriler görevler, geri bildirim formları, günlükler ve görüşmeler kullanılarak toplanmıştır. Görevlerin bir bölümü Rooney (1998)'den alınmıştır. Geri bildirim formları ve görevlerin geri kalanı araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra yarı yapılandırılmış görüşme de araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Çalışmanın katılımcıları 25 kişilik 2 sınıftan oluşan orta öncesi düzeyde 50 öğrenciden oluşmuştur. Çalışmanın katılımcıları Dicle Üniversitesi Yabancı Diller Uygulama ve Araştırma Merkezi hazırlık sınıfı öğrencileridir. Elde edilen bulgular, görev temelli öğretimin okuma sınıflarında yabancı dil öğrencilerinde okuma hevesi uyandırdığı, derslere aktif olarak katılımlarını sağladığı ve onların okuma sürecinde bireyselliğini koruyarak okuma dersinin öngördüğü dil hedeflerine ulaştıklarını göstermiştir. Aynı zamanda bu öğrenciler biliş ötesi ve bilişsel öğrenme taktikleri geliştirmeyi başarabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the probable effects of task-based reading activities on the learners? attitude toward reading classes and their learning outcomes as they perceive, in prep classes at Dicle University, Foreign Languages Teaching Application and Research Centre. The data were collected through tasks, feedback forms, diaries, and interviews. Some of tasks were taken from Rooney (1998). Both feedback forms and the rest of tasks were prepared by the researcher. Besides, semi-structured interview was prepared by the researcher too. The participants of the study consisted of totally 50 lower-intermediate level students in two classes of 25. The participants of the study were prep class students at Dicle University Foreign Languages Teaching Application and Research Centre. The data revealed that task based method in reading EFL class enabled FL learners to participate in reading tasks actively, and to be autonomous in the reading process and thus FL learners achieved what their reading class aimed. Also these learners managed to develop metacognitive and cognitive learning strategies throughout such learning method.