A study of the effects of processing instruction on the development of English wh-questions used by Turkish EFL learners
Süreç odaklı dil öğretimi'nin İngilizce'deki ne-soru yapısını öğrenen Türk öğrencilerdeki etkisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 220588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süreç odaklı dil öğretimi, geleneksel dil öğretimi, ne-soruları
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışma süreç odaklı dil öğretimi ve geleneksel dil öğretiminin Türk öğrencilerin İngilizce'deki ne-sorularını öğrenmelerindeki olası etkilerini karşılaştırmayı; bu iki öğretim yönteminin olası olumlu etkilerini ve bu öğrenmenin uzun süreli bellekte kalıcı olup olmadığını incelemeyi amaçlamıştır. Bu çalışma için, Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Merkezi'nde okuyan orta-altı seviyedeki 56 Türk öğrenci rastgele iki gruba ayrılmıştır: a) süreç odaklı öğretim grubu, b) geleneksel öğretim grubu. Bu çalışmada, iki farklı öğretim paketi, bir ön sınav ve iki art sınav verilmiştir. Sınavlar anlama ve üretme olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Anlama bölümünde yapısal doğruluk testi, üretme bölümünde ise çeviri ve resim ipuçlu iki test bulunmaktadır. Uygulamadan iki hafta önce ön sınav verilmiştir. Öğretim ve art sınavı içeren uygulama bir hafta sürmüştür. Dört hafta sonra, aynı art sınav tekrar gruplara verilmiştir. Ön sınav ve art sınavlardan elde edilen ham puanlar iki yollu varyans analizi kullanılarak incelenmiş; bulgu ve sonuçlar tablolar ve şekillerle gösterilmiştir.Anlama verilerinin analiziyle elde edilen bulgular, hem süreç odaklı grubun hem de geleneksel grubun uygulamalar sonucunda bir tür kazanım elde ettiğini; ancak sadece süreç odaklı dil öğretim grubundaki etkilerin zaman içinde kalıcı olduğunu göstermiştir.Üretim verilerinin analiziyle elde edilen bulgular, hem süreç odaklı grubun hem de geleneksel grubun uygulamalar sonucunda bir tür kazanım elde ettiğini ve iki dil öğretim tekniğinin de İngilizce'deki ne-sorularını üretme konusunda olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan, ikinci art sınav sonuçları, geleneksel gruptaki katılımcıların üretimde elde ettikleri kazanımı artsınav1 den artsınav2 ye taşıyamadıklarını, fakat süreç odaklı gruptaki katılımcıların kazanımlarının daha kalıcı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation has aimed at comparing the possible effects of processing instruction (PI) and traditional instruction (TI) on the development of English wh-questions by Turkish EFL learners, examining whether the possible improved performance would be long-lasting in the long-term memory. For this study, 56 Turkish students attending preparatory program at Foreign Languages Center (YADIM) at Çukurova University were randomly assigned as a) processing instruction group, and b) traditional instruction group. In this study, two different instructional packets, a pretest, and two posttests were administered. The tests were consisted of two parts: comprehension and written-production. In the comprehension part, there was a grammaticality judgement task (GJT). In the written-production part, on the other hand, we had a translation task (TT) and a picture-cued task (PCT). Two weeks before the instructional treatment, the pretest was administered. The instructional treatment and the posttest1 spanned a period of one week. Four weeks after the posttest1, the posttest2 was administered. The raw scores obtained from the pretest and posttests were examined through using two-way ANOVA and the results were presented in tables and figures.The findings obtained from the comprehension task, namely GJT, revealed that both the PI and TI groups resulted in some kind of knowledge gain due to the treatments. However, the results of the posttest2 presented that only the effects of PI were retained over time.The results of the analysis of the written-production data indicated that both the PI and TI groups resulted in some kind of knowledge gain and both the TI and PI had a positive effect on how learners produced the English wh-questions. However, in the posttest2, the TI group was unable to retain the proficiency gains across the postest1 and posttest2 while the PI group?s scores were durable.KEY WORDS: Processing instruction, traditional instruction, wh-questions