Bireysel ve toplu etkinlikler ders programının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar
The problem faced in the practising of curriculum of lesson of individual and collective activities
  1. Tez No: 220621
  2. Yazar: CEMAL SEVİM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel ve Toplu Etkinlikler Dersi, Derste Karşılaşılan Sorunlar, İlköğretim, Program Değerlendirme, Öğretmen, The Lesson of Individual and Collective Activities, The Problems Faced in This Lesson, Primary Education, Evaluation of Program, Teacher
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğretmenlerinin ilköğretimin birinci kademesinin ilk üç sınıfında uygulanan Bireysel ve Toplu Etkinlikler dersini uygularken karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma giriş, konuyla ilgili kuramsal literatür ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler bölümlerinden oluşmaktadır. Araştırma tarama türünde bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma evreni Adana ili merkez Seyhan ve Yüreğir ilçeleridir. Araştırmanın çalışma kümesini ise, Özel Bilimkent İ.O.O., İsmet İnönü İ.O.O., Recep Birsen Özer İ.O.O., Efes Pilsen İ.O.O., Yakapınar İ.O.O. ve Peyami Sefa İ.O.O.'nda çalışan toplam 36 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formundaki 18 soruya öğretmenlerin cevap vermesi yoluyla toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde yüzde (%) ve frekans (f) kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, hangi öğrenme durumunda hangi etkinliğin kullanılması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin BTE dersinde uyguladığı etkinliklerin % 65.5'inin Milli Eğitim Bakanlığı'nın BTE dersi ile ilgili genelgede belirtilen etkinliklere uygun olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin BTE dersinde en sık uyguladıkları etkinlikler, bulmaca etkinliği ve diğer dersleri tamamlayıcı ek bilgi verilmesidir. Öğretmenlerin BTE dersinde en sık karşılaştıkları sorunlar; yeterli malzemenin bulunmaması, öğretmenlerin ne yapacağını bilmemesi ve okulda uygun fiziki ortamın olmamasıdır. BTE dersinde öğretmenlerin en sık kullandıkları materyaller, hikâye kitapları,i elişi kâğıdı ve bilgisayardır. Öğretmenlerin % 77,7'si BTE dersinde kullanmak istedikleri materyallere ulaşamadıklarını ifade etmişlerdir. BTE dersinin daha verimli olmasına yönelik en sık ifade edilen öğretmen görüşleri; öğretmenlere BTE dersiyle ilgili hizmet içi eğitim verilmesi, çocuklara uygun hazır materyaller geliştirilmesi , BTE ders programının somut hale getirilmesi ve fiziki donanım sağlanması, şeklinde ortaya çıkmıştır. Öğretmenler, BTE dersinde öğrencilerin en çok zevk aldıkları etkinlikleri; hareketli oyunlar, bilmece bulmaca ve drama olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin yarısından fazlası, BTE dersine yönelik bir kitabın olmasının dersin verimliliğini artıracağı konusunda görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to determine, the problem faced by the teachers who teach in first, second and third class in primary school when practising the lesson of Individual and Collective Activities (ICA). The study consists of these chapters: Literature concerned with the subject and similar studies, method, findings and interpretations, result and suggestions. Kind of this study is descriprive. Population of the study is center of Seyhan and Yüreğir which are district of Adana province. Samples of the study is 36 of teachers who are work the following primary schools: Private Bilimkent Primary School, İsmet İnönü Primary School, Recep Birsen Özer Primary School, Efes Pilsen Primary School, Yakapınar Primary School and Peyami Sefa Primary School. The data collected by explanation of teachers about interview form which is developed by researcher and include 18 questions. The data collected in the study analysed by per cent (%) and frekans. The results can be summerised as the following: Majority of teachers explained that didn?t have enough knowledge about which activities should be used in the learning process of lesson of ICA. The activities practised by teachers in the lesson of ICA which 68 % of the activities are consistent with the circular which is publicated by National Ministry of Education about lesson of ICA. The activities frequently done by teachers in lesson of ICA are riddle and giving additional knowledge about other lessons. The frequently problems faced by teachers in the lesson of ICA are lack of equipment, lack of knowledge about what to do in the lesson of ICA and insufficient school building. The frequently materials used by teachers in the lesson of ICA are story books, paper game and using computer. 77 % of teachers are explained that could not reached the materials which wanted to use in the lesson of ICA. The opiniıns frequently explained by the teachers about to make more productive the lesson of ICA are; to have in-service education about the lesson of ICA, to develop materials suitable for students, to concrete the curriculum of the lesson of ICA and to improve school building. According to the teachers the activities are pleasured by students in the lesson of ICA are active games, riddle and dramatize. According to more than fifty per cent of the teachers the lesson of ICA would be more productive if tehere was a book for this lesson.