İbn Kayyim el-Cevziyye'nin Hâdi'l-Efrâh ilâ Bilâdi'l-Efrah bağlamında cennet ile ilgili hadislerin değerlendirilmesi
To assess the sayings about paradise in Ibn Kayyim el-Cevziyye's work titled Hâdi'l-Efrâh ilâ Bilâdi'l-Efrah
  1. Tez No: 220629
  2. Yazar: MEHMET KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Kayyım, Hâdi'l-Ervâh, Cennet, Cehennem, Sahih, UydurmaRivayet, İbn Kayyim el-Cevziyye, Hâdi?l-Ervâh, Pradise, Hill Truth, Canard
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın konusu, İbn Kayyım el-Cevziyye'nin, Hâdi'l-Ervâh İla Bilâdi'l-Efrâh adlı eserinde yer alan Cennetle ilgili hadislerin değerlendirmesidir. Amacı datamamen ğaybî bir konu olan Cennet konusunu Kur'ân ve sahîh hadislere dayanarakhadis metodolojisi çerçevesinde objektif bir yaklaşımla incelemektir. Araştırmamız birgiriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, Hâdi'l-Ervâh İlâ Bilâdi'l-Efrâh'ın, yazmaları, şerhleri, Cennetliteratürü arasındaki yeri ve genel bir değerlendirmesi yapılacaktır. Eserin müellifi İbnKayyim'in İslâmî ilimlerdeki konumu ve kendinden önceki literatüre vâkıf olmasıHâdi'l-Ervâh'ın önemini daha da artırmaktadır. İbn Kayyim'in münekkid bir âlimolması Hâdi'l-Ervâh'taki hadislerin sağlam olmasına sebep olmuştur.Birinci Bölümde; İbn Kayyım el-Cevziyenin hayatı, eserleri, etkileri, hocaları vetalebeleri hakkında bilgi verilmiştir. Yaşadığı asrın parlayan yıldızlarından biri olan İbnKayyım, arkasından devasa eserler ve çok değerli talebeler bırakarak bu dünyadanayrılmıştır.İkinci Bölümde; Cennet kavramı ve hadis literatüründe Cennet ile ilgilibölümler, Kur'ân'da Cennet, ilâhî ve ilâhî olmayan dinlerde Cennet hakkında bilgiverilmiştir. Genel olarak Cennetin tüm insanlarda ortak bir inanç ve ideal olduğugözlemlenmiştir.Üçüncü bölümde ise Cennetle ilgili olarak, Hâdi'l-Ervâh'ta yer alan rivayetleraraştırma konusu yapılmıştır. Bu rivayetlerin hem sened hem de metin yönündenincelemesi yapılmıştır. Kur'ân'a ve sahîh hadislere uymayan rivâyetler hakkındabilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study presents and discusses the sayings about paradise in Ibn el-Kayyim?swork titled Hâdi?l-Ervâh İlâ Bilâdi?l-Efrâh . It analyses the rumours on paradise whollyan unknown subject and deals with, in a neutral manner, the rumours,which is notcompatible with the principles based on the Qur?an and real sayings in the frame ofsaying-methodologhy. The research is comprised mainly of an introduction and threeparts.A general evaluation of Hâdi?l-Ervâh and Bilâdi?l-Efrâh?s works and detailedexplanations will be done in the introduction part. İbn Kayyim, who was the master ofthis work, had a comprehensive information about İslâmic sciences and the workspublished earlier than his own period. That had been exalting the personality of him, aswell. That Ibn Kayyim was critical and researcher caused him to examine throughly thesayings which he gathered in Hâdi?l-Ervâh.In the first part, ıt gives information about İbn Kayyim el-Cevziyye?s life, works,determination on his belief, educators and pupils. Ibni Kayyim, who was great master inthat epoch, left back huge works and brought up talented instructors.In the second section, It has been dealt with the concept of paradise and the partswhich is highly relevant to the paradise in the source of saying. It also gives accurateinformations about the paradise in the Qur?an and in divine religions. It is a joint beliefand ideal that all people wish to reach the paradise in the life after deathIn the third chapter, the rumours relating to the paradise in the work titledHâdi?l-Ervâh have been done the topic of research and these rumours have been studiedfrom the point of viev of text and ıts sequences. This study discusses the false sayingswhich are not based on the the Qur?an by comparing to accurate.