İbn Kayyim el-Cevziyye'de nefis terbiyesi
Self-discipline according to Ibn Qayyim al-Jawziyya
- Tez No: 880221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ SOĞUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, İbn Kayyim, Nefis, Terbiye, Kalp, Sūfism, Ibn Qayyim, Nafs, Discipline, Heart
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İbn Kayyim el-Cevziyye (ö. 751/1351) 14. yüzyılda yaşamış, henüz hocası hayatta iken Cevziyye Medresesi'nde dersler vermeye başlamıştır. Hocası İbn Teymiyye (ö. 728/1328) ile sık sık gündeme gelen İbn Kayyim'in, üstadının eser telif etmediği bazı hususlarda eserler (tasavvufa dair Miftâḥu dâri's-sa'âde, Zâdu'l-me'âd, Ḥâdi'l-ervâḥ, Bedâ'i'u'l-fevâ'id gibi) kaleme alması kendi çalışmalarının özgünlüğünün göstergeleri kabul edilebilir. Özellikle tasavvuf ve ahlak alanında birçok kitap telif etmesi de tasavvufî hayata meyliyle ilişkilendirilebilir. İbn Kayyim, tasavvuf ve ahlak alanında ortaya koyduğu eserlerde insan nefsinin olgunlaşmasının ancak nebevi yöntemin esas alınmasıyla gerçekleşebileceğini vurgulamaktadır. Çalışmamızda, İbn Kayyim'in nefis anlayışı ve nefis terbiyesine dair sunduğu yöntemler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu hususta İbn Kayyim'in, Medâricu's-sâlikîn, İġâs̱ etu'l-lehfân, Ṭarîḳu'l-hicreteyn, Ravḍatu'l-muḥibbîn, el-Vâbilu'ṣ-ṣayyib, ed-Dâu ve'd-devâ', el-Fevâ'id, 'Uddetu'ṣṣâbirîn, er-Rûḥ, Zâdu'l-me'âd adlı eserlerine müracaat edilmiştir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında müellifin hayatı, ilmî bakış açısı, öğrencileri, siyasi ve sosyal çevresi ele alınmıştır. Birinci bölümde nefis, nefisle ilgili kavramlar ve nefis mertebelerinin tanımına yer verilmiştir. İkinci bölümde nefsin zaafları ve doğurmuş olduğu neticeler incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde nefsin terbiye usullerinden söz edilmiştir. Böylece İbn Kayyim el-Cevziyye'ye göre nefis terbiye yöntemleri ortaya konmuştur. Netice olarak İbn Kayyim el-Cevziyye'nin nebevi metodu takip eden bir nefis terbiye anlayışına sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibn Qayyim al-Jawziyya (d. 751/1351) lived in the 14th century and started teaching at Jawziyya Madrasa while his teacher was still alive. Ibn Qayyim, who was frequently on the agenda with his teacher Ibn Taymiyya (d. 728/1328), wrote works on some subjects that his master did not write (Miftāḥ dār al-sa'āda, Zād al-ma'ād, Ḥādī alarwāḥ, Badā'i' al-fawā'id on Ṣūfism). His writings can be considered indicators of the originality of his own works. The fact that he wrote many books in the field of Ṣūfism and ethics, can be attributed to his inclination towards Ṣūfī life. Ibn Qayyim, emphasizes that the maturation of the human soul can only be achieved by taking the prophetic method as a basis in his works in the field of Ṣūfism and ethics. In our study, we tried to determine Ibn Qayyim's understanding of the soul (nafs) and the methods he offered regarding self-discipline. In this regard, Ibn Qayyim's, Madārij al-sālikīn, İġāthat al-lahfān, Ṭarīḳ al-hijratayn, Ravḍat al-muḥibbīn, el-Wābil al-ṣayyib, al-Dā' wa al-dawā', al-Fawā'id, 'Uddat al-ṣābirīn, al-Rûḥ, Zād al-ma'ād were referenced. Our study consists of an introduction and three parts. In the introduction, the author's life, scientific perspective, students, political and social environment are discussed. In the first chapter, the definition of the nafs, concepts related to the nafs and the stages of the nafs are given. In the second part, the weaknesses of the nafs and the consequences they cause are examined. Finally, in the third chapter, the methods of self-discipline are mentioned. Thus, according to Ibn Qayyim al-Jawziyya, the methods of self-discipline were revealed. As a result, it has been understood that Ibn Qayyim al-Jawziyya has an understanding of self-discipline that follows the prophetic method.