Ebû Dâvud et-Tayâlisî ve Müsnedi
Abu Davud at-Tayâlisi And His Musnad
- Tez No: 220644
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: et-Tayâlisî, el-müsned, tasnîf, Hz. Peygamber, sahîh, al-Tayalisi, al-musnad, classification, The Prophet, sahih
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Ebû Davud et-Tayâlisî ve Müsned'i incelenmektedir. Üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümünde, et-Tayâlisî öncesi ve onun yaşadığı dönemde Hadis İlmi ele alınmıştır.İkinci bölümde; et-Tayâlisî'nin hayatı, ilmî kişiliği, hocaları, öğrencileri, eserleri, hadis öğrenmek için yapığı yolculuklar ve âlimlerin et-Tayâlisî'ye yönelttikleri eleştiriler üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde ise; Hadis Edebiyâtında Müsnedler ve Ebû Dâvud et-Tayâlisî'nin Müsned'i çeşitli yönlerden incelenmektedir. Müsned'in nüshaları, mevcut baskıları, Müsned üzerine yapılan çalışmalar ve ilmî değeri hakkında bilgi verilmekte; Müsned'de bulunan hadis çeşitleri, başta Kütüb-i Sitte olmak üzere daha sonraki Hadis kaynaklarında et-Tayâlisî'ye ait rivâyetler ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Abu Davud at-Tayâlisi and his work entitled al-Musnad are examined. It consists of three chapters.In the first chapter, the term which Tayalisi lived in is examined as the Science of Hadith up to Tayalisi and the Science of Hadith during the term of Tayalisi.In the second chapter, the life and the scientific personality of Tayalisi, his teachers, his students, his work, the journeys which he organized to learn Hadith and the criticisms which the scholars set forth about Tayalisi are researched.In the third chapter, Musnads in the Literature of Hadith and Musnad of Abu Davud at-Tayalisi are researched in assorted respects. The data about the copies of Musnad, its existing printings, studies on Musnad and their scientific value are informed; the kinds of hadith which are in Musnad, the narrations which belong to at-Tayalisi in the subsequent Hadith sources, chiefly in The Kutub-u Sitta are stated.