Türk girişimcilerinin yaşam ve çalışma değerleri-Malatyalı girişimciler üzerine bir araştırma
Life and working values of the Turkish entrepreneurs-a research on entrepreneurs in Malatya
  1. Tez No: 220682
  2. Yazar: HAKAN KUVAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN İBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girisim, Girisimcilik, Yasam Degeri, Çalısma Degeri, Girisimci Kisilik, Enterprise, Enterprising, Living Values, Working Values, Organization, Enterpreneur personality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Girisimciligin yaygınlastırılabilmesi için toplumsal olarak girisimcilik olgusunun incelenmesi gerekmektedir. Toplum içerisindeki girisimcilerin üzerindeki bireysel ve toplumsal etki boyutları irdelenerek, girisimciligin gelisimini hızlandıracak yaklasımların ortaya çıkmasına yardımcı olacak iliskilerin tespiti, ülke ekonomisinin gelisimine büyük avantaj saglayacaktır. Bu nedenlerden dolayı bu çalısmada tezin konusu ?Türk girisimcilerin yasam ve çalısma degerleri? olarak belirlenmistir. Türk insanındaki girisimsel özelliklerin olusumunda, içinde bulundugu dogal, ekonomik ve sosyo-kültürel faktörlerden sürekli olarak etkilemektedir. Girisimciligin toplum içerisinde olusabilmesi ve yaygınlasabilmesi için mevcut olan temel iliski boyutlarının ortaya konulabilmesi ve bu sonuçlara göre girisimcilik politikalarının olusturulması en önemli sorunlardan biri olarak ortaya çıkmaktadır. Tezin ilk dört bölümünde, konunun teorik zemini olusturulmaya çalısılmıstır. Birinci bölüm giris bölümüdür. Bu bölümde çalısmanın konusu, amacı, varsayımları, sınırları ve içerigi irdelenmistir. ikinci bölümde girisimcilik konusu; ana hatlarıyla, girisimci özellikleri ve girisimci kisilik özellikleri ayrıca girisimcilik yaklasımları incelenmistir. Üçüncü bölümde yasam ve çalısma degerleri açıklanmaya çalısılmıstır. Dördüncü bölümde ise, Türkiye'deki girisimciligin AB'ne üyelik süreciyle birlikte durumu ve girisimcilerin yasam ve çalısma degerleri anlatılmaya çalısılmıstır. Tezin besinci bölümünde, Türk girisimci özelliklerinin iliskilerini tespit etmek amacıyla Malatyalı girisimcilerin yasam ve çalısma degerlerinin, demografik ve girisimcilik özellikleriyle olan iliskileri incelenmistir. Çalısmanın uygulama bölümünde Türk girisimcilerinin; yasam ve çalısma degerlerinin, girisimcilik özelliklerinin, girisimci kisilik özelliklerinin neler oldugu, girisimci özelliklerinin olusumda etkili olan unsurların tespiti, tüm tespit edilen faktörlerin demografik özelliklerle olan iliskilerinin ve iliski yönlerinin nasıl oldugu, AB sürecindeki girisimcilere verilmek istenenler konusunda basarılı olunup olunmadıgı gibi soruların cevaplarına ulasılmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In order to widespread enterprising we need to search the enterprising fact ın a social way. By investigating(researching) the individual and social influence dimensions on the enterpreneurs in societies, the fixing of the relations which are going to help to appearing of the approaches that will accelarate the developing of enterprising is going to provide a great advantage for developing of the country economy. For this reason, in this study, the subject of the thesis is determined as the ?Life and working values of the Turkish enterpreneurs?. During the forming of enterprising characteristics, Turkish people are continously influenced from the natural ,economic and socia-cultural factors which they are living in for the purpose of widwspreading and forming the enterprising in a society, one of the most important issue is to examine the dimensions of the basic relations and according to these reasons forming the enterprising politics. In the fırst four sections of the thesis, a theoretical backgrand of the topic is established. First section is introduction. In this section, the topic, purpose, assumptions, limitations and content of the research is examined. In the second enterprising subject is examined by main points, entrepreneur features, enterpreneurs personality and enterprising approaches. In the third section, life and working values are examined. In the fourth section, the state of the enterpreneurs in the Turkey during the AB membership process and the life and working values of the enterpreneurs are tried to explain. In the fifth section, in the purpose of establishing the enterprising features, the relation between the life and working values of the enterpreneurs in Malatya and their enterprising features are examined by demographics. In the application part of the research, what are the living and working values, enterprising features, enterpreneurs personality features, fixing the most effective agents in the forming of entrepreneurs features, how is all the factors which are examined by demographics are related with each other and answers to questions like whether they succeeded in their programs of change are eamined in the AB process.