Does a credit channel exist in Turkey?
Türkiye'de aktif bir kredi kanalı var mı?
  1. Tez No: 220711
  2. Yazar: ZUHAL IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELVA DEMİRALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Kredi Kanalı, Banka Kredi Kanalı, Likidite, Sıkı Para Politikası, Monetary Transmission Mechanism, Credit Channel, Bank Lending Channel, Liquidity, Contractionary Monetary Policy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Uygulanan para politikalarının banka bilançolarında yarattığı değişiklikler yoluyla reel ekonomi üzerindeki etkileri birçok araştırmaya konu olmuştur. Ancak, para politikalarının banka bilançolarının aktif tarafında yarattığı değişimle mi yoksa pasif tarafında yarattığı değişimle mi reel ekonomiyi etkiledigi hala belirsizliğini korumaktadır.Bu çalışma 1998 ve 2007 üçünçü çeyrek arasındaki dönemde üç aylık banka bilançolarını kullanarak Türkiye'de aktif bir kredi kanalının var olup olmadığı araştırmaktadır. Elde edilen bulgular hem 1998-2007 arası dönemde hem de 2001 sonrasında likiditesi düşük olan bankaların borç verme kararlarının para politikası şoklarından daha çok etkilendiğini ortaya koymuştur. Bu sonuç varlık sıralamasına göre 85. yüzdelik değerin altında kalan bankalar için daha belirgindir. Tüm bu bulgular incelenen zaman diliminde Türkiye'de genel krediler kanalının (broad credit channel) parasal aktarım mekanizmasının aktif bir parçası olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines quarterly bank level data between the first quarter of 1998 and the third quarter of 2007 in order to show the existence of a credit channel in Turkey. Both for the full sample period (1998 -2007) and sub-sample period (2001 ? 2007), my findings suggest that bank lending is more sensitive to monetary policy shocks for banks having less liquid balance sheets in Turkey. This result is more pronounced for small banks which are below the 85th percentile in the asset size distribution. These findings show that the broad credit channel is an operating part of the monetary transmission mechanism in Turkey.