Crossover of work-family conflict: Antecedent and consequences of crossover process in dual-earner couples
İş-aile çatışmasının geçişi: Çift kazançlı ailelerde geçiş sürecinin önceli ve sonuçları
  1. Tez No: 220715
  2. Yazar: SELİN DERYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Work-to-family conflict, family-to-work conflict, crossover, psychological well-being
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireyin yaşadığı iş-aile çatışmasının eşinin psikolojik iyi olma durumu (yaşam doyumu, evlilik doyumu ve çalışmaya bağlı olarak duyulan suçluluk duygusu) üzerindeki etkilerini (geçişini) araştırmaktır. Çalışmada destek mekanizmaları, yani yönetimsel destek ve eş desteği, ve problem çözme davranışı moderatör olarak incelenmiştir. Veriler 0 ve 6 yaş arasında en az bir çocuğu olan 187 çift kazançlı aileden toplanmıştır. Kadınların yaşadığı aile-iş çatışmasının, eşlerinin evlilik doyumunu negatif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Erkeklerin yaşadığı aile-iş çatışması ile kadınların yaşam doyumu arasında negatif bir ilişki, kadınların çalışmaya bağlı olarak duydukları suçluluk duygusu arasında ise pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca erkeklerin yaşadığı iş-aile çatışmasının, kadınların evlilik doyumunu ve çalışmaya bağlı olarak duyulan suçluluk duygusunu önemli ölçüde etkilediği ortaya çıkmıştır. Belirleyici çoklu regresyon analizleri, kadınların problem çözme davranışının, erkeklerin yaşadığı aile-iş çatışması ile kadınların yaşam doyumu ve çalışmaya bağlı olarak duyulan suçluluk duygusu arasındaki ilişkide moderatör olarak etkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, destek mekanizmalarını, iş-aile çatışmasını ve psikolojik iyi olma durumu göstergelerini tek bir çalışmada birleştiren entegre bir model sağlamıştır. Çalışmanın teorik ve uygulamaya yönelik katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed at investigating the crossover effect of an individual?s workfamilyconflict on the psychological well-being (i.e. life satisfaction, marital satisfaction andemployment-related guilt) of the corresponding partner. Support mechanisms, namelymanagerial and spousal support, and problem solving behavior were examined as moderators.Data were collected from 187 dual-earner couples with at least one child between the ages of0 and 6 years. It was revealed that woman?s family-to-work conflict was negatively related tothe marital satisfaction of her spouse. Regarding husband to wife model, man?s family-toworkconflict was negatively correlated with the life satisfaction and positively correlatedwith employment-related guilt of his spouse. Furthermore, work-to-family conflictexperienced by man was significantly correlated with marital satisfaction and employmentrelatedguilt of his spouse. Moderated multiple regression analyses revealed that problemsolving behavior of women moderated the relationship between family-to-work conflictexperienced by husband and the life satisfaction, as well as employment related guilt of wife.The present study provided an integrated model combining support mechanisms, work-familyconflict, and psychological well-being indicators in a single study.