Sağlık çalışanlarının cam tavan sendromu'na ilişkin algılarının incelenmesi
The perception of the health care workers on glass ceiling syndrome
- Tez No: 433345
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK SÜNTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Kariyer, Kadın, Sağlık Çalışanları, Career, Glass Ceiling Syndrome, Health Care Workers, Woman
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Cam Tavan Sendromu, kadınların üst kademe yönetim pozisyonlarına ulaşmasını engelleyici davranışsal ve örgütsel önyargılardan kaynaklanan, görünmez, yapay engellerden biridir. Kesitsel tipteki bu çalışma 1 Mayıs - 31 Ağustos 2013 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının Cam Tavan Sendromu'na ilişkin algı düzeylerini belirlemek ve algı düzeylerinin cinsiyet, meslek, medeni durum ve eğitim durumu ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapan sağlık çalışanları (n=1523) evren olarak belirlenmiş, örneklemdeki (n=348) tüm bireylere ulaşılmaya çalışılmış ve örneklemin %92,5'ine ulaşılmıştır. Bulgular: Sağlık çalışanlarının“Cam Tavan Sendromu”algılarında cinsiyet faktörü ve mesleki farklılığın (hekim-hemşire) etkili olduğu görülmüştür. Katılımcıların %50'sinden fazlasının Cam Tavan Sendromu'na neden olduğunu düşündüğü faktörler olarak“Erkek yöneticiler diğer erkek yöneticilerle daha rahat çalışırlar”,“Erkek yöneticiler kadınların yükselmesi konusunda herhangi bir hassasiyet göstermezler”,“İş ve aile arasında çatışma vardır”,“Aile kadının iş yerinde fazla zaman geçirmesini hoş karşılamaz”önermeleri bulunmuştur. Sonuç: Kadın çalışanlar erkek çalışanlara kariyer konusunda daha fazla imkân verildiğini düşünürken, erkek çalışanlar kendilerinin ve kurumların kadınlar için“Cam Tavan”oluşturmadığını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Glass ceiling syndrome is an invisible artifical barrier that is caused of behavioral and organisational prejudices which prevents women's rise to senior management level. The aim of this study was to determine the perception level of health workers about the glass ceiling syndrome these are working in the Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center and to examine the relationship between perception level, gender, marital status and education status. Material and Method: This cross-sectional study was done at Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center between 01 May-31 August 2013. Health workers working at this center (n=1523) were the reference population and a sample of 348 workers was selected randomly and 92.5% was reached. The Glass Ceiling Syndrome Perception Scale was used to obtain data from the participants. Results: It's found that the gender and professional differences (nurse-doctor) were effective in glass ceiling syndrome perceptions. Of the participants, over the 50% thougth that“the thought of male managers works more comfortable with other male managers”,“male managers those are not sensitive about female managers' rise”,“conflict between work and family”,“families' not to look with favor on women's spending more time at the work”propositions were the reasons of the Glass Ceiling Syndrome. Conclusion: Female employees are thinking about careers that allow more male workers, female workers and women's organizations themselves“Glass Ceiling”They believe that creation.