Türkiye'de reality televizyon programlari ve söylem yapılarının oluşturulması
Reality television programmes and formation of discourse structure in Turkey
- Tez No: 220893
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADRİYE LEYLA BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Reality TV, söylem, tür, Reality TV, discourse, genre
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Türkiye'de Reality TV programlarının ortaya çıkısı 1990'lı yıllarda özel televizyon kanallarının yaygınlasması dönemine rastlamaktadır. 2000'li yıllar ise türün tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de en çok izlenen ve televizyonlarda yer alan format olmasına neden olmustur. Türk televizyon kanallarının yayın planlamasında büyük bir yere sahip olan bu programları Türk izleyicisi de ilgiliile takip etmektedir. Reality TV programlarının yasadıgı bu dönüsümü anlayabilmek açısından türün Türkiye'de ilgi uyandıran ve en çok elestirilen formatlarına yer verilen bu çalısmada türün tanımlanmasının yanında, programların bir metin olarak söylem yapıları da degerlendirme kapsamında incelenmistir. Ayrıca Reality TV'nin türsel özellikleri ve anlatıyı olusturan unsurları da açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
The brith of Reality TV in Turkey encounter the boom in private Networks in 1990?s. After privitization of the television channels, new television genres and formats invaded in television programming. Reality TV was the most significant genre of these days. But the basis growth of the genre happened in 2000?s. Some features of these programmes copied from foreign origins, some features produce with the effect of the localization. The majority of these programmes revolve around individual stories of ordinary people. In this study, we examine the most significant Reality TV programmes in Turkey. And also determine the characteristics of genre. Beside defining the genre, we examine the discourse structures of the programmes by the references of Teun A. Van Dijk?s Discourse Analysis Methods.