Avrupa Anonim Şirketi'nin Avrupai niteliği
European nature of the European company
- Tez No: 221050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, anonim, şirket, kuruluş, organ, yönetim, Europe, corporation, company, establishment, organ, governance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Avrupa'da yatırımcıların, karmaşık organizasyon mekanizmalarına gerek olmaksızın, herhangi bir Üye Devlette kuracağı bir şirket ile Avrupa Birliği ölçeğinde ticari faaliyetlerine ve sınır ötesi şirket birleşmelerine imkân tanıyan bir hukuki düzenleme olan 2001/2157/AT sayılı Tüzük ele alınacaktır. Üye Devletlerin hukuklarının uyumlaştırılması çalışmaları paralelinde Şirketler Hukuku alanındaki farklılıklar ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda Şirketler Hukuku alanında çıkarılan Tüzükler ve Yönergeler ile bazı ortaklık türleri ve temel Şirketler Hukuku kuralları düzenlenmiştir. Üye Devletlerin birliğinin sembolü olarak değerlendirilen 2001/2157/AT sayılı Avrupa Anonim Şirketi hakkındaki hukuki düzenleme uzun yıllar süren bir kodifikasyon sürecinin sonucudur. Avrupa Anonim Şirketine ilişkin bir düzenleme yapılması fikri ilk ortaya konulduğunda Üye Devlet Hukuklarından tamamen bağımsız, uluslarüstü bir şirket modeli hedeflemiştir. Ancak kabul edilen düzenleme ilk taslaklara göre daha dar kapsamlıdır. Tüzük öngördüğü normlar ile Avrupa Anonim Şirketi'nin özellikleri, kuruluşu ve organlarını düzenlemiştir. İlk taslaklar ile kabul edilen metin karşılaştırıldığında ve metinde üye devletlerin milli hukuklarına sıkça yapılan atıflar da göz önüne alındığında Üye Devletlerin hukuklarından bağımsız ?Avrupai? bir şirket tipi yaratılması hedefine tam anlamı ile ulaşıldığını söylemek mümkün değildir. Ancak bu şirket tipi ile Topluluk ölçeğinde faaliyet gösteren büyük şirketlerin oluşumu ve özelliklede mevcut şirketlerin büyümelerini hızlandıracak ve ticareti hareketlilik artarak birlik olma yolundaki çalışmalar güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
This study is to examine the legislation of 2001/2157/EC Directive which provides to the investor a possibility without need a complex structure to establish a company within any of the Member States to operate their business at the scale of EU and cross-border merger. The Member States while are harmonizing their laws, they are intend to remove the differences between the same. In this context, directives and regulations subject to company law adopted which are regulated to some type of associations and principals of company law. 2001/2157/EC Directive regarding European Company is assessed unity of the Member States and is a result of the long time codification process. When the idea of the regulation regarding the European Company arose, the aim was to create a model company which is free from the Member States? laws. However, adopted text is narrower than the first drafts. The Directive sets up the rules regarding the features, establishment and organs of the European Company. Comparing the first drafts with the adopted text and considering rather frequent reference of the same to the law of the Member States, it is not possible to state that the aim of to create a company model free from the Member States? laws. However, this type of the company will accelerate the process of establishment of the big companies and especially to growth of the present companies within EU. In conclusion, this will accelerate cross-border trade and will strengthen to endeavor in order to become union.