Women victimization: In the case of family honor in Turkey
Kadının mağduriyeti çerçevesinde Türkiye?de namus cinayetleri
  1. Tez No: 221326
  2. Yazar: GAYE OKYAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Namus, seref, utanç, namus cinayetleri, gelenekler ve görenekler, intiharlar, siddet, kadın, Honor, dignity, shame, honor killings, traditions and customs, suicides, violence, woman
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısma, namus gerekçesi ile islenen cinayetlerin hangi sebep ve yöntemler ile, hangisüreçler içinde, kimler tarafından islendigine dair bilgiler edinmek amacıylayürütülmüstür. Namus temizleme amacıyla adam öldürme eyleminin temelinde ilkel biradalet anlayısı yatmaktadır. Ölenin yakınları namuslarını temizlediklerini ve adaletiyerine getirdiklerini sanmaktadırlar. Bu ilkel adalet anlayısının günümüzde hala varlıgınısürdürmesinin nedenleri neler olabilir? Bu soruya yanıt aramak için bu çalısmada`namus' kavramının içerigi ve algılanısı, töre cinayetlerinin kökeni, olusumu, nedenleri,islevleri ve etkileri incelenmistir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in order to obtain information on the causes and methods ofkillings grounded by honor, and through which processes and by whom these killingsare realized. The rationale behind honor killings is based on a primitive understanding ofjustice. The relatives of the killed person assume the honor of their family, clan etc. iscleaned, and justice achieved. What may be the reasons of the persistence of such anunderstanding of justice in present day? In trying to answer this question, the meaningand perception of the concept of honor, the social and historical roots of the honorkillings, how these killings come about, the role and impacts of these killings in societyare examined.