Aile içi şiddet kapsamında erkeğe yönelik şiddet: Adıyaman ili örneği
Violence against men within the scope of domestic violence: The case of Adıyaman province
- Tez No: 860149
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Erkeğe Yönelik Şiddet, Şiddet Türleri, Şiddetin Gizli Kurbanları, Violence, Violence Against Men, Types of Violence, Hidden Victims of Violence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Şiddet, bireyin fiziksel ve psikolojik yönden zarar görmesine sebep olan bir eylemdir. Sosyal yaşam içerisinde her kesime yöneltilmekte olan şiddet, aile içerisinde çok göz önünde olmasa da azımsanmayacak düzeyde erkeklere de zarar vermektedir. Erkeğe yönelik şiddet ilk başta toplumca pek kabul görmese de şiddetin fiziksel yönünden farklı olarak şiddetin çeşitli türleriyle karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda yaşanan şiddet olaylarında tek taraflı olarak kadınlara tanınan birçok hukuki ve sosyal haklar maalesef erkeklerin maruz kaldığı şiddeti gölgede bırakarak, erkekleri şiddetin mağdurları olarak kendilerini savunmalarına ve hak sahibi olmalarına olanak tanımamıştır. Aile içi şiddet denilince sadece kadına yönelik kısmını görmek yerine madalyonun öteki yüzü olan erkek bireylerinde şiddete maruz kaldıkları kısmı görmek ve irdelemek gerekir. Erkeklerin aile ortamında eşleri tarafından başta psikolojik ve sözel şiddet olmak üzere şiddetin farklı türlerine maruz kaldıkları gözlemlenmiştir. Günümüzde pek bilinmese de şiddet erkeğin hayatına ciddi manada tesir eden gizli kalmış bir problemdir. 6284 Sayılı kanunun“Kadının beyanı esastır”ibaresinde olduğu gibi cinsiyet ayrımı yapmak yerine şiddetin cinsiyeti olmaz diyerek söz konusu erkeklerin mağduriyetine de hakkaniyet çerçevesinde yaklaşması elzemdir. Bu nedenle erkeklerin şiddete maruz kalma ve şiddetin neden-sonuç ilişkisini tanımlama biçiminin araştırılması gerekli alanların başında görülmektedir. Adıyaman İli ve ilçelerinde çeşitli meslek dallarında hizmet veren 15 erkek birey üzerinde uygulanan bu çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; aile içi şiddet yaşantısında erkeklerinde mağduriyet yaşadığı gözlemlenmiştir. Erkeklerin en yoğun maruz kaldıkları şiddet türlerinin ise“Psikolojik ve Sözel Şiddet”olduğu bulgulanmıştır. Bununla birlikte aile içi şiddet yaşantısının sadece kadın bireylere değil, ayrıca erkek bireylere de zarar verdiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence is an action that causes physical and psychological harm to individuals. Violence, which is directed against all segments in social life, also harms men at a considerable level, although it is not very visible in the family. Although violence against men is not accepted by the society at first, it appears with various types of violence different from the physical aspect of violence. Unfortunately, many legal and social rights unilaterally granted to women in recent years have overshadowed the violence experienced by men and have not allowed men to defend themselves and have rights as victims of violence. When it comes to domestic violence, it is necessary to see and examine the other side of the coin, which is the part where male individuals are exposed to violence, instead of seeing only the part against women. It has been observed that men are exposed to different types of violence, especially psychological and verbal violence, by their spouses in the family environment. Although it is not well known today, violence is a hidden problem that seriously affects men's lives. It is essential that Law No. 6284 should approach the victimization of the men in question within the framework of fairness by saying that violence has no gender, instead of making gender discrimination as in the phrase“The declaration of the woman is essential”. For this reason, men's exposure to violence and the way they define the cause-and-effect relationship of violence are seen as one of the necessary areas to be investigated. According to the findings obtained as a result of this study conducted on 15 male individuals serving in various professions in Adıyaman Province and its districts; it was observed that men were also victimized in the experience of domestic violence. It was found that the types of violence to which men are most intensely exposed are“Psychological and Verbal Violence”. In addition, it was concluded that the experience of domestic violence harms not only female individuals but also male individuals.