Çocukluklarında küçük sanayi işletmelerinde çalışmış yetişkinlerin bu çalışma sürecini nasıl yorumladıkları ve çocuk işçiliğine bakışları üzerine bir araştırma
A research on how adults those worked at small industrial factories during their childhood recognize their working process and sight on child labour
  1. Tez No: 221340
  2. Yazar: ERCÜMENT ERBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ATAUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, çocuk işçiliği, çocukluğunda çalışmış yetişkin, sosyal hizmet, child, child labour, adults who have worked during their childhood, social work
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, çocukluk dönemlerinde çalışmış yetişkinlerin bu süreci nasıldeğerlendirdiklerini ve çocuk işçiliğine nasıl baktıklarını ortaya koymak amacıylatasarlanmıştır. Araştırma, sosyal hizmet mesleğinin bütüncül ve kapsamlı bakışaçısıyla yürütülmüştür. Araştırmanın temel iddiası ise çocuk işçiliğinin çocuklariçin zararlı bir süreç olduğudur. Çocuk işçiliğinin zararları üzerinde çok sayıdaaraştırma yapılmasına rağmen, çocukluklarında küçük sanayi işletmelerindeçalışmış yetişkinlerin çalıştıkları süreci yorumlamasına ve çocuk işçiliğine nasılbaktıklarının analiz edilmesine yönelik bir araştırmaya rastlanmamıştır.Çalışmada Ankara OSTİM'de çalışan ve çocukluğunda küçük sanayiişletmelerinde çalışmış 159 yetişkinle yüz yüze görüşmeler yapılmış veoluşturulan soru kağıdı yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler;?Çocuklukta Çalışma Süreci?, ?Çocuklukta Çalışmanın Zararları? ve?Çocukluğunda Çalışmış Yetişkinlerin Çocuk İşçiliğine Bakışları? başlıklarınıiçeren üç bölümde analiz edilmiştir.Çalışmanın sonucunda genel olarak çocuk işçiliğinin zararlı bir süreç olduğudoğrulanmıştır. Buna karşın aileler, çocukların çalışmasını normal bir süreçolarak görmüşlerdir ve çalışma ile edinilen gelir büyük bir oranda aile bütçesinegirmiştir. Ayrıca çocukluklarında çalışmış yetişkinlerin işyerlerinde fiziksel veduygusal istismarı yoğun olarak yaşadığı; aşırı saatler ve düşük ücretlerleçalıştırıldığı bu araştırma ile ortaya konan diğer önemli sonuçlardır. Belki de enönemli sonuçlardan birisi; yetişkinlerin çok büyük bir bölümünün, ?Çocuklarçalışmalı mıdır?? sorusuna verdikleri ?hayır? yanıtıdır. Verilerin analizininardından, konuyla ilgili önerilerin getirilmesiyle çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has aimed to figure out how adults who have worked during theirchildhood ages assess their working process and opinion on child labour.Research has been carried out in a holistic and comprehensive view of socialwork. The basic claim of the research is also that child labour is harmful forchildren. However, any research has not been reported in the literaturecommenting on adults who have worked during their childhood and analyzing ofsights about child labour.In this research, face-to-face interviews were done with 159 adults who work atAnkara OSTIM industrial area, and those had worked at small industrialfactories in their childhood, thus the data have been collected by means of aquestionnaire. Later, the gained data were analyzed in three separate chapters:?Working Process in Childhood?, ?Harms of Working in Childhood? and ?Viewsof Adults Who Have Worked during their Childhood on Child Labour?.Statement ?Child labour is generally a harmful process? has been verified withthis research. However, families? opinion is such that child labour is regarded asa reasonable process and the consequent income goes into family budgetmostly. Other results of this research constituted that adults who have workedduring their childhood experienced physical and emotional abuse intensively inworkplaces, they worked excessive hours and they earned little. One of themost important results is ?no? answer to the question ?should children work??.After that the data were analyzed, the research was ended up with somesuggestions related to the problem.