Yetişkin eğitimi açısından yeni doğum yapmış annelerin anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi düzeyinin tespiti
An assessment of standart of attainments of recenly child-beared mothers? breastmilk and suckling in terms of adult education
- Tez No: 221501
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Halk Sağlığı, Folklore, Public Health
- Anahtar Kelimeler: baby, suckling and breastmilk
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışma Yetişkin Eğitimi Açısından Yeni Doğum Yapmış Annelerin Anne Sütü Ve Emzirme İle İlgili Bilgi Düzeyinin Tespiti amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Zeynep Kamil Çocuk ve Kadın Doğum Hastalıkları Hastanesinde 01 Nisan 2007 - 30 Nisan 2007 yılında doğum yapan kadınlar oluşturmuştur.Zeynep Kamil Çocuk ve Kadın Doğum Hastalıkları Hastanesinde 01 Nisan 2007 -30 Nisan 2007 tarihinde toplam doğum sayısı 1106' dır. Bunlardan 369 kadın sezaryen doğum, 737 kadın normal doğum yapmıştır. 1 Nisan 2007 - 30 Nisan 2007 tarihleri arasında rastgele örneklem ile seçilen 300 doğum yapmış anne araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.Bu araştırmanın verileri anket sorularına verilen cevaplardan oluşmuştur.Doğum yapmış annelere üç bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır.Anket formunun;1.Bölümünde annelerin kişisel bilgileri,2.Bölümünde doğum öncesi dönem(doğum şekli,beslenme ve emzirme ile sorular),3.Bölümünde doğum sonrası dönem(beslenme ve emzirme ile sorular.) sorgulanmıştır.Bu araştırmanın verileri anket sorularına verilen cevaplardan oluşmuştur.Verilerin çözümlenmesi bilgisayarda SPSS programı kullanılarak yapılmıştır.Anket sorularına verilen cevapların tabloları düzenlenerek,frekans yüzdeleri alınarak ve kay kare analizi kullanılarak,çözümlemelere yorumlamalara ulaşılmıştır.Veriler,bu alanda ulaşılabilen kaynaklardan elde edilen bilgilerle desteklenerek yorumlanmıştır.Doğumdan sonra emzirme ile ilgili sorun yaşayanlar %12.3'dür. Annelerin %78.7'si kolostrumun besleyici ve enfeksiyonlardan koruyucu olduğuna inanmaktadır. Araştırmamızı oluşturan annelerden %17.2'si emzirme ile ilgili sorunlarında ebe ve hemşireden destek almıştır. %9.2'si akraba ve komşularından destek almıştır. %96'sı en az altı ay bebeği emzirmek gerektiğini belirtmiştir.Annenin eğitim durumu ve çocuğun emzirme süresi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Doğum sayısı ve emzirme süresi arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Bebeğin cinsiyeti ve emzirme süresi arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Bebeğin doğum kilosu ve emzirme süresi arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır.Yapılan çalışmada bebeğin ilk ne zaman emzirildiği ile doğum şekli arasında; yine emzirilme zamanı ile bebeğin doğum kilosu arasında ilişki anlamlı bulunmuştur. Annenin eğitim durumu ile doğum şekli arasında; çocuk sayısı ve ilk emzirilme zamanı arasında ilişki anlamlı bulunmuştur. Anne yaşı ile emzirme sorunlarını çözüm için diğer kaynaklardan destek alması ve sezaryen sebebi ile sorun yaşaması arasında ilişki anlamlı bulunmuştur.Gebeliği planlı olanlar emzirmeyi de planlamaktadır.Annelere özel koşullarda anne sütünün bebeklere verilmesi için nasıl davranılacağı öğretilmelidir. Gebelik takipleri sırasında sağlık ocakları ve sağlam çocuk polikliniklerinde annelere bebek beslenmesi eğitimi verilmelidir. Eğitim birebir yazılım materyalle desteklenmelidir.Anneyi etkileyen evdeki aile bireyleri ve büyük anneler, büyük babalar da katılmalıdır.Liselerde sağlık bilgisi dersinde anne sütü konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.Anne sütü kullanılması konusunda özendirici amaçlı televizyon kullanılmalı, sağlık uzmanları ve ünlü kişilerden yararlanılmalıdır. Yetişkinlerin faklı öğrenme özellikleri olduğu bilinerek yapılan eğitimlerin kendilerine yararlı olduğu inandırılmalıdır.?Anahtar Sözcükler?Bebek, Emzirme, Anne Sütü.
Özet (Çeviri)
An Assessment of standart of attainments of recenly child-beared mothers? breastmilk and suckling in terms of adult educationThis study has been carried to assess the recently child-beared mothers? level of knowledge about breastmilk and suckling in terms of adult education.The participants of the research are the women who gave birth in Zeynep Kamil Children?s and gynecology Hospital between April, 01,2007 and April 30,2007The total childbirth number in Zeynep Kamil Children?s and gynecology Hospital between tha dates of April, 01,2007 and April 30,07 is 1106. 369 of these women had caesarean section and 737 of them had normal birth. The samples of research are 300 randomly selected women who gave birth between the dates mentioned above.The data of this research has been constitued as a result of questionnaire?s replies.The questionnaire constitued of three sections has been applied to the recently child-beared mothers. The following statements are asked and analyzed in this survey;1)The personal information of mothers2)The phase before birth ( questions about type of birth, and problems of nutrition and suckling)3)The phase after the birth( questions about the problems of nutrition and suckling)The data of this research has been constitued as a result of questionnaire?s replies.The Data has been analyzed through SPSS program in the computer by the researcher. The responses of questionnaire have been interpreted by organizing tables, calculating frequency percentages and using Chi-Square analysis. The data has also been supported by the information obtained from accessible sources in this field.12.3 % of the mothers has faced with suckling problems after the birth. 78.7% of the mothers believe that colostrum is nutrious and protects from infections. The 17.2% of the mothers constituing our research has received support from midwives and nurses for their suckling problems whereas 9.2 % of them received support from their relatives and neighbours. 96 % of them indicated that the baby should be suckled for at least 6 months.Not sensible correlation has been found between the mother?s educational background and the period of child?s suckling. A sensible relation has not been found between the number of birth and period of suckling. Moreover, again a sensible relation between the baby?s sex and the period of suckling has not been found . There has not been found a sensible relation between the birth weight and the period of suckling.The relation between the first suckling time and birth type has been found sensible. A sensible relation has been found between the mother?s age and the problems she is facing due to cesarean. The relation between mother?s education background and the type of birth has been found sensible. The relation between the background education of mother and the number of kids has been found sensible. The relation between the weight of baby and the first time of suckling has been found sensible. The relation between the background of the mother and the first time of baby?s suckling has been found sensible. The relation between the age of mother and the support she received from other sources for her problems after birth. The relation between planned pregnancy and planned suckling has been found sensible.Mothers should be taught how to feed their babies with breastmilk under special conditions. Mothers should be educated about nutrition of their babies during the their pregnancy controls in local clinics. This education should be supported one to one by written materials.The other members of the family such as fathers ,grandparents should join the education as well. Students in high school should be informed about the topic of breastmilk in hygiene classes. Television should be used and support from health professionals and famouspeople should be received to encourage the use of breastmilk.adults should be awared that this education is beneficial to them considering the different learning styles.