Sendikasyon ve seküritizasyon kredilerinin borçlananların hisse fiyatlarına etkisi
The effect of syndicated and securitization loan on the value of borrowers share prices
- Tez No: 221568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK ÇUKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Sendikasyon Kredileri, Seküritizasyon Kredileri, Olay Çalısması, Borsa, Syndicated Loan, Securitization Loan, Event Study, Stock Market
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Finansal Liberalizasyon sonucu 1980'li yıllardan baslamak üzere uluslararası düzeyde etkilesim artmaya baslamıstır. Banka ve diger finansal kuruluslar uluslararası düzeyde kaynak arayısına girmeye baslamıstır. Uluslar arası arenada en önemli kaynak türleri ise 2004 yılından itibaren Türk bankacılık sisteminin yogunlukla kullanmaya basladıgı Sendikasyon ve Seküritizasyon kredileridir. Bu çalısmada stanbul Menkul Kıymetler Borsasında (MKB) islem gören bankaların elde ettikleri bu tür kredilerin hisse fiyatlarına olan etkisi olay çalısması metodu ile analiz edilecektir. Bu tür anlasmaların hisse fiyatları konusunda etki ortaya çıkarması beklenir. Bu etki genelde olay günündeki Anormal Getiri (AG) veya degisik olay pencerelerinde ortaya çıkan Kümülatif Anormal Getiri (KAG) ile ölçülür. Anlasmalar birebir analiz edildiginde yogunlukla AG tespit edilirken, toplulastırılmıs verilerle yapılan analizlerde aynı güçlü etki görülmemistir. Sendikasyon kredileri AG veya KAG üretmezken, Seküritizasyon kredilerinde istatistiki olarak anlamlı pozitif KAG belirlenmistir. Analizler sonucu, istatistiki olarak anlamlı olmasa bile MKB'nin tepkisinin yönü beklentilere uygundur. Örnegin yüksek faizli borçlanmalar negatif KAG üretirken düsük faizli borçlanmalar pozitif KAG üretmektedir veya yüksek miktar borçlanmalar negatif KAG gösterirken düsük orandaki borçlanmalar pozitif KAG üretmektedirler.
Özet (Çeviri)
International involvement has emerged since 1980?s years as a result of financial liberalisation. Banks and other financial institutions search for international sources. The most important sources of international credits are syndicated and securitization loan that are heavily used by the Turkish Banks since 2004. This thesis aims to investigate the effect of these loans on the value of borrower banks that quoted on the stanbul Stock Exchange Market (ISEM) by employing event-study methodology. The loan aggrements should convey an information about the security prices. The effect is usually measured by Abnormal Return (AR) which exists on the announcement day or Cumulative Abnormal Return (CAR) that is measured in the several different event windows. The results indicate that announcements of these credits by individually produce AR, but the aggregation by several criteria do not exhibit a strong effect. Syndicated announcement documents neither AR nor CAR while Securitization aggrements produce a statistically significant AR and CAR. Moreover, we are able to say that the reactions of market as expected i,e. High interest rates produce negative CAR but low interest produce a positive CAR, high proportion to the equity shows a negative CAR but low proportion to equity capital brings a positive CAR.