Otellerde staj yapan öğrencilerin ve otel yöneticilerinin memnuniyet düzeyleri üzerine bir araştırma
A research on satisfaction levels of trainee students in hotel and hotel managements
- Tez No: 221567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, turizm eğitimi, Anatolian Hotel Management and Tourism Techinical High School, tourism education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde, staj yapmışlise 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin turizm sektöründe çalışmaya karşı tutumlarının vestaj yaptıkları otellerden memnuniyet düzeylerinin tespit edilmesi, ayrıca otelişletmelerinin de oralarda staj yapan öğrencilerden memnuniyet düzeylerinin vestajyer öğrenci çalıştırmaya karşı bakış açılarının tespit edilmesi amacıyla planlanıp,yürütülmüştür.Stajyer öğrencilerin turizme karşı tutumlarını tespit etmek amacıyla MEB'ebağlı olarak faaliyet gösteren 6 Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinin X. veXI. sınıflarında öğrenim gören toplam 272 öğrenci ile Antalya ilinde turizmfaaliyetinde bulunan 37 otel işletmesinde toplam 37 otel yöneticisine anketuygulanmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin % 77,6'sı erkek, % 22,4'ü kız; öğrencilerin%64,0'ı X. Sınıfta, % 36,0'ı XI. Sınıfta öğrenim görmektedir.Araştırmaya katılan otel yöneticilerinin ise %91,9'u erkek, % 8,1'i kadındır.Ankete katılan otel yöneticilerinin % 64,9'u üniversite, %35,1'i lise mezunudur.Yöneticilerin % 72,9'u İngilizce, Almanca ve Rusça dillerinden en az iki tanesinikonuşabilmektedir. Otel yöneticilerinin % 56,8'i turizm eğitimi, % 67,6'sı dayöneticilik eğitimi almamıştır.İşletmelerde staj gören öğrencilerin % 91,5'i üç öğün yemeğini düzenliolarak yemiştir. Öğrencilerin % 72,1'i günde 8 saatin üzerinde çalışmıştır; % 66,5'ihaftalık izinlerini düzenli olarak kullanmıştır. Staj süresince öğrencilerin % 84,2'siasgari ücretin en az % 60'ı ve daha fazla ücret almışlardır.Öğrencilerin % 65,1'i okulda edindiği teorik ve pratik bilgileri işletmedekullanabilmişlerdir. Öğrencilerin % 88,2'si koordinatör öğretmenlerin staj süresinceen az ayda bir kez geldiğini belirtmişlerdir. Öğrencilerin % 56,6'sına işletmedeIIherhangi bir hizmetiçi eğitim verilmemiştir. Öğrencilerin % 64,0'ü işletmede birlikteçalıştıkları personelin işi öğretme konusunda kendilerine yardımcı olduğunubelirtmişlerdir. Öğrencilerin % 26,5'i ücret düşüklüğü, iş güvencesi, iş riski, ortam,mevsimlik olması, statü vb. nedenlerle turizm sektöründe çalışmayıdüşünmemektedir.Araştırma sonuçlarına genel olarak bakıldığında Anadolu Otelcilik ve TurizmMeslek Lisesi öğrencilerinin turizm mesleğine karşı olumlu bir tutumsergilemedikleri söylenebilir. Bununla birlikte tutum düzeylerinin ?kararsızım?kategorisi içerisinde yer alması nedeniyle mesleğe yönelik çok olumsuz bir tutumgöstermedikleri anlaşılmaktadır. Bunun nedeni staj süreci içerisinde öğrencilerinyaşadıkları birçok probleme bağlanabilir.Araştırma sonuçlarına genel olarak bakıldığında yöneticilerin AnadoluOtelcilik ve Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik olumlu bir tutum sergilediklerisöylenebilir. Bununla birlikte tutum düzeylerinin ?kararsızım? kategorisine yakınolduğu da göz ardı edilmemelidir. Yöneticilerin öğrencilere yönelik olumlu yöndehisler taşıdıkları yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
This search has been planned and gone are for finding out two things: One is;whether the students of 10th and 11th classes at Anatolian Hotel Management andTourism Techinical High Schools, who has undergone training hotels, want to workat Tourism sector in the future and whetter they are happy whit these hotels or not.Second thing is; whetter the hotel business administration are happy with thesestudents and what they think of having the students work there.The students of 10th and 11th classes at six Anatolian Hotel Management andTourism Techinical High Schools, which are related with MEB, and 37 hotelmanagers in Antalya has been taken a poll for getting knowladgeabout the studentsthoughts of tourism.77,6 % of the students in this search are boys, 22,3 % of them are girls; and64,0 % of them are at 10th class, 36,0 % of them are at 11th class.91,9 % of the hotel managers in this search are men, 8,1 % of them arewomen; and 64,9 % of them are graduated from university, 35,1 % of them aregraduated from high school. 72,9 % of the hotel managers are able to speak twolanguages at least; English, German, Russian. 56,8 % of the hotel managers have noeducation of tourism and 67,6 % of them have no education of management.91,5 % of the students who has undergone training at hotels could have lunchregularly. 72,1 % of the students has worked over 8 hours a day, 66,5 % of them hashad a free day in a week. İn the training period, 84,2 % of the students has had theirwages. They were 60 % of minimum wages.65,1 % of the students were able to use their theoretic and pratic knowledgeswhich they had at schools. 88,2 % of the students told that the coordinator teachershad visited at least once a month. 56,6 % of the students hasn?t been had any trainingeducation at the hotels. 64,0 % of the students told that the personnel had helpedIVthem about getting experience. 26,5 % of the students don?t think to work at Tourismsector because of the low wages, the job rish, the environment, being temporarily, thecareer etc?Havig a view of the search results; it can be said that the students aren?tpositive to the jobs in Tourism. In addition, their thoughts include ?I?m undecided?,so we can think they aren?t unwilling fort he tourism. The reason of their negativeattitudes can be the problems in the training period.At the general view of the search results; it can be said that the managers havegood manners to the students of Anatolian Hotel Management and TourismTechnical High Schools. In addition, their manners are like ?I?m undecided.? So wecan say the managers are glad with the students.