Analysis of the European Union's conflict resolution intervention in the post-conflict Croatia and the former Yugoslav Republic of Macedonia
Uyuşmazlık sonrası Hırvatistan ve eski Yugoslav Makedonya Cumruhiyetindeki Avrupa Birliği uyuşmazlık çözümü müdahalelerinin analizi
- Tez No: 221573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET BERİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hırvatistan, EYMC, üçüncü taraf, yapısal müdahale, Croatia, FYROM, third party, structural intervention
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Avrupa Birligi, bölgesel bir örgüt olarak, son birkaç on yılda uyusmazlık önleme ve barıs insası konularında tüm dünyada üçüncü taraf olarak etkin bir katılım sergilemektedir. Ancak AB, Avrupa kıtasında daha da aktiftir ve bu tezin inceledigi iki vaka sözkonusu kıtayı kapsamaktadır. Hırvatistan ve Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (EYMC), 1991'de Yugoslavya'nın dagılması sonrasında olusmus iki ülkedir. Hırvatistan, bagımsızlıgını kazanmasının hemen akabinde baslayıp 1995 yılına kadar süren ve hükümetle ülkedeki Sırp azınlık arasında gerçeklesen, kanlı bir iç savas yasamıstır. EYMC ise, 2001'de tam anlamıyla bir savasa mani olunmussa da, hükümet ve Arnavut azınlık arasında yıkıcı bir krizle yüzlesmistir. Ancak bu kriz, özellikle de uluslararası toplumun yardımıyla hızlı bir sekilde yönetilmistir. Bu tez Avrupa Birligi (AB)'nin, üçüncü taraf olarak, her iki ülkedeki uyusmazlık sonrası ortama müdahalesinin türünü incelemektedir. ki vakanın kısa bir karsılastırması aralarındaki benzerlik ve farklara dikkat çekmektedir. Tezde kullanılan bilgiler temel olarak çesitli resmi Avrupa Birligi dökümanlarından toplanmıstır. Tezin sonuçları, her iki vaka için de AB'nin müdahalesinin özde bir yapısal müdahale seklinde oldugu göstermistir.
Özet (Çeviri)
Croatia and the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) are two countries which have been established after the disintegration of Yugoslavia, in 1991. Shortly after its independence and till 1995 Croatia faced a bloody civil war, between the government and the Serbian minority of the country. FYROM avoided a full scaled war, but it faced a destructive crisis in 2001 between the government and the Albanian minority. The crisis, however, was managed quickly, especially with the help of the international community. This thesis examines the type of European Union?s (EU) intervention, as a third party, in the post-conflict environment of the two countries. A short comparison of the two cases indicates the commonalities and differences between them. The data used in this thesis were mainly gathered from various European Union?s official documents. The results of the thesis suggest that for both cases the EU?s intervention was primarily a structural intervention.