A qualitative study on the use of code-mixing in teaching vocabulary through integrated skills
Tümleşik beceriler ile kelime öğretiminde düzenek-karıştırma kullanımı üzerine niteliksel bir çalışma
- Tez No: 221594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Düzenek-karıştırma, Düzenek-geçişi, Tümleşik Beceriler, Kelime Öğretimi, Bağlantıcılık, Code-mixing, Code-switching, Integrated Skills, Teaching Vocabulary, Connectionism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada düzenek-karıştırma (code-mixing) tekniğinin tümleşik dil becerileri ile birlikte kullanıldığında İngilizce kelimelerin öğretiminde etkili bir teknik olduğu bulunmuştur. Araştırma Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı birinci sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır: Giriş, literatür taraması, yöntem, veri analizi ve sonuç. Literatür taraması kısmında ikidillilik, tümleşik dil becerileri ile kelime öğretimi ve öğrenimi, düzenek-geçişi (code-switching) ve düzenek-karıştırmanın sinirdilbilimsel, toplumdilbilimsel ve eğitimde kullanımı arasındaki bağlantılar ele alınmıştır. Ayrıca düzenek-karıştırma tekniği ile kelime öğretiminin bağlantıcılık (connectionism) ile ilgisi tartışılmıştır. Yöntem bölümünde araştırmanın yürütülmesinde kullanılan araçlar ve veri toplama süreci tanıtılmıştır. Çalışmadaki veriler dört farklı araç ile toplanmıştır; bir ön-test, bir son-test, ses kayıtları ve öğrencilerin yazıları. Veriler analiz edilirken kelimelerin kullanım sıklığı, çeşitli işlevlerde kullanımı, doğru ve yanlış kullanımlar göz önünde bulundurulmuştur. Tartışma ve sonuç bölümünde düzenek-karıştırma tekniğinin neden etkili bir kelime öğretimi tekniği olduğu bulgular ışığında tartışılmış ve İngiliz Dili Öğretimine olası katkıları değerlendirilmiştir. Uygulama safhasında yedi kelimenin öğretilmesinin hedeflenmesi çalışma için bir sınırlama olarak gözükse de; bir ders saatinde öğretilmesi gereken kelime sayısı, kelimelerin çekimlerinin ve farklı işlevlerde kullanımının da öğretilmiş olması, ve sınıf içi öğretim sürecinin gereklilikleri bu sınırlamanın olmasını gerektirmiştir. Sonuç olarak dört dil becerisi ile pekiştirildiğinde, düzenek-karıştırma tekniğinin kelime öğretimi için etkili bir yöntem olduğu yapılan uygulamalı araştırma doğrultusunda ve toplanan veriler ışığında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is found out that code-mixing is an efficient technique in teaching English vocabulary when accompanied by integrated skills. The subjects in the study were first year undergraduate students in the Division of English Language Teaching at Hacettepe University. The thesis consists of five chapters: Introduction, literature review, method, data analysis and conclusion. Throughout the review of literature, bilingualism, teaching and learning vocabulary through integrated skills, and the interconnections between code-switching/mixing interms of psycholinguistic, sociolinguistic and educational perspectives have been handled. Furthermore, the relation between teaching vocabulary through code-mixing and connectionism has been discussed. In method chapter, the instruments and data collection procedures have been introduced. The data have been collected through four instruments; a pre-test, a post-test, tape records and students? written output. In analyzing the data, the frequency of use, the use of the words in different grammatical functions, correct and misuses have been considered. In discussion and conclusion chapter, the efficiency of code-mixing technique in teaching vocabulary has been discussed in the light of the findings and potential contributions to the Teaching of English have been evaluated. Although teaching of seven words seem to be a limitation for the study, the number of the words to be taught in a single setting, the teaching of derivations and different functions and the requirements of the classroom procedures overcome this limitation. As a result, in the light of the research and the collected data, code-mixing has been found to be an efficient technique in teaching vocabulary when integrated with four language skills.