Sürekli kaygının yordayıcıları olarak belirsizliğe tahammülsüzlük, endişe ile ilgili inançlar ve kontrol odağının incelenmesi
The investigation of intolerance of uncertainty, beliefs about worrry and locus of control as predictors of trait anxiety
  1. Tez No: 221598
  2. Yazar: SEVDA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli kaygı, belirsizliğe tahammülsüzlük, endise ile ilgili olumlu inançlar, endise ileilgili olumsuz değerlendirmeler, kontrol odağı, Trait anxiety, intolerance of uncertainty, positive beliefs about worry, negativeappraisal about worry, locus of control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmanın amacı sürekli kaygının yordayıcıları olarak belirsizliğetahammülsüzlüğün, endise ile ilgili olumlu inançların, olumsuz değerlendirmelerin vekontrol odağının incelenmesidir. Bu amaçla öncelikle, Belirsizliğe TahammülsüzlükÖlçeğinin, Endise ile ?lgili Olumlu ?nançlar Ölçeğinin ve Endisenin SonuçlarıÖlçeğinin Türkçe'ye uyarlaması, geçerlik ve güvenirlik çalısmaları yapılmıstır.Geçerlik ve güvenirlik çalısmasının yapıldığı ön çalısma örneklemi HacettepeÜniversitesi'nin çesitli bölümlerinde okuyan 204 üniversite öğrencisinden, ana çalısmaörneklemi ise aynı üniversiteden 237 öğrenciden olusmaktadır. Ön çalısma ve anaçalısma örneklemindeki öğrencilere Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ),Endise ile ?lgili Olumlu ?nançlar Ölçeği (EO?Ö), Endisenin Sonuçları Ölçeği (ESÖ),Sürekli Kaygı Ölçeği ve Kontrol Odağı Ölçeği uygulanmıstır. Yapılan analizlerdeBTÖ, EO?Ö ve ESÖ'nin tüm ve alt ölçek olarak iç tutarlılıklarının tatmin edici düzeydeolduğu görülmüstür. BTÖ'ne uygulanan faktör analizinde dört faktör elde edilmistir:`belirsizlik stres verici ve üzücüdür', `belirsizlik ile ilgili olumsuz benlikdeğerlendirmeleri', `geleceği bilmemek rahatsız edicidir' ve `belirsizlik eylemegeçmemi engeller'. EO?Ö'ne uygulanan faktör analizinde ise `endiselenmek problemçözmeye yardımcı olur ve motivasyon kaynağıdır', `endiselenmek tehlikeli ve olumsuzsonuçları engeller', `endiselenmek olumsuz duygulara karsı korur' seklinde adlandırılanüç faktöre ulasılmıstır. ESÖ'nin `endise ile ilgili olumsuz değerlendirmeler' ve `endiseile ilgili olumlu değerlendirmeler' seklinde iki faktörünün olduğu görülmüstür. Yapılanregresyon analizlerine göre belirsizliğe tahammülsüzlüğün, sürekli kaygının en güçlüyordayıcısı olduğu, ayrıca, endise ile ilgili olumsuz değerlendirmelerin, kisisel kontrolduygusu eksikliğinin, belirsizlik ile ilgili yapılan olumsuz benlik değerlendirmelerinin,endisenin problem çözme ve motivasyon kaynağı olduğu inancının sürekli kaygınınyordayıcıları olduğu söylenebilir. Bunun yanında kaygı seviyesi yükseldikçe endise ileilgili olumlu inançların ve olumsuz değerlendirmelerin anlamlı olarak artarakfarklılastığı görülmüstür. Ayrıca sürekli kaygının cinsiyete göre anlamlı olarakfarklılasmadığı ancak kadınların endise ile ilgili daha yüksek olumsuzdeğerlendirmeleri varken, erkeklerin endise ile ilgili daha yüksek olumlu inançlarıolduğu bulunmustur. Kadınlar belirsizliği daha çok stres verici ve üzücü olarakdeğerlendirmektedir. Arastırmanın bulguları ilgili literatürün ısığında tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the predictive values of intolerance ofuncertainty, beliefs about worry and locus of control for trait anxiety. Firstly, reliabilityand validity of Turkish versions of Intolerance of Uncertainty Scale, Why Worry-IIScale and Consequences of Worrying Scale were examined. The subjects of thepreliminary study which is designed for reliability and validity analyses of the newadapted scales were 204 students and the subjects of the main study were 237 studentsfrom various departments of the Hacettepe University. For the preliminary study andthe main study, the students were given Turkish versions of Intolerance of UncertaintyScale (IUS), Why Worry-II Scale (WW-II), Consequences of Worrying Scale (COWS),State-Trait Anxiety Inventory-Trait Anxiety Form (TAI) and Locus of Control Scale.Findings revealed that internal consistency of IUS, WW-II, COWS and their subscaleswere satisfactory. The factor analysis of IUS revealed a four factor solution:`uncertainty is stressful and upsetting?, `negative self-assessment about uncertainty?,`disturbing thougts about the uncertainty of future?, `uncertainty keeps me from acting?.The factor analysis of WW-II revealed a three factor solution: `worrying helps problemsolving and is a source of motivation?, `worrying prevents dangerous and negativeconsequences?, `worrying protects against negative emotions?. The factor analysis ofCOWS revealed a two factor solution: `negative appraisal about worry? and `positiveappraisal about worry?. Based on the regression analysis, `intolerance of uncertainty?was found to be the most significant predictor of the trait anxiety, and `negativeappraisal about worry?, `insufficient self-control?, `negative self assesment aboutuncertainty?, `worrying helps problem solving and is a source of motivation? werefound to be predictors of trait anxiety. Moreover; as the level of anxiety increases,`positive beliefs about worry? and `negative appraisal of worry? seemed to significantlyincreased. Additionally, it was found that trait anxiety does not differ with gender,however, women has more negative appraisals about worry than men, and men havemore positive beliefs about worry than women. Uncertainty was found to be moredisstressing to women than men. The findings of the present study were discussed inthe light of current literature.