Lise öğrencilerinin kariyer inançlarının bazı değişkenlere göre yordanması
Predicting high school students career beliefs
  1. Tez No: 221608
  2. Yazar: ELİF ULU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AYTÜL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer inançları, akılcı olmayan inançlar, Career Beliefs, Irrational Beliefs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu arastırma, cinsiyet, akılcı olmayan inançlar, akademik basarı ortalaması, ailenin aylık gelir düzeyi ve mesleki olgunluk düzeyi degiskenlerinin lise ögrencilerinin kariyer inançlarını yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıstır. Arastırmada veri toplama aracı olarak, lise ögrencilerinin kariyer amaçlarına ulasmalarını engelleyen inançları belirleyebilmek amacıyla Kariyer inançları Envanteri ingilizce orijinali Career Beliefs Inventory (CBI) Türkçe'ye uyarlanmıs ve arastırmada kullanılmıstır. Diger veri toplama araçları Mesleki Olgunluk Ölçegi, Akılcı Olmayan inançlar Testi ve lise ögrencilerinin cinsiyet, akademik basarı ortalamaları ve ailelerinin aylık gelirini ögrenmek amacıyla ise arastırmacı tarafından hazırlanan Kisisel Bilgi Formu kullanılmıstır. Ölçegin uyarlanması 670 lise ögrencisi üzerinde ve arastırmanın alt problemleri ile ilgili analizler ise 747 lise ögrencisi ile gerçeklestirilmistir. Cinsiyet, akılcı olmayan inançlar, akademik basarı ortalaması, ailenin aylık gelir düzeyi ve mesleki olgunluk düzeyi degiskenlerinin lise ögrencilerinin kariyer inançlarını yordama gücünü ortaya koymak amacıyla asamalı regresyon analizi yapılmıstır. Arastırmanın bulguları incelendiginde; Üniversite egitimi kariyer inançlarının yordayıcılarının ?cinsiyet?, ?lise ögrencilerinin akılcı olmayan inanç puanları? ve ?akademik basarı ortalaması? degiskenleridir. İçsel tatmin kariyer inançlarının yordayıcıları ?cinsiyet?, ?akademik basarı ortalaması? ve ?akılcı olmayan inanç puanları? dır. Akran denkligi kariyer inançlarının yordayıcıları ?akılcı olmayan inanç puanları ve ?aylık gelir düzeyi? degiskenleridir. Sorumluluk kariyer inançlarının yordayıcıları ?akılcı olmayan inanç puanları? ve ?mesleki olgunluk düzeyi? degiskenleridir. İş hayatına yönelim kariyer inançlarının yordayıcıları ise ?akılcı olmayan inanç puanları? ve ?cinsiyet? degiskenidir. Belirsizlik karsısında vazgeçmeme kariyer inançlarının en önemli yordayıcısının ?cinsiyet? degiskeninin oldugu görülmektedir. Risk alma kariyer inançlarının en iyi yordayıcısı ?akılcı olmayan inançlar? olup ikinci olarak ?cinsiyet? degiskeninin önemli yordayıcı oldugu saptanmıstır. Çalısma kariyer inançlarının en iyi yordayıcısının ?cinsiyet? degiskeni oldugu ve bunu ikinci olarak, ?akademik basarı ortalaması? degiskeninin izledigi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The porpose of the study was to examine the career beliefs of high school students by gender, irrational beliefs, career maturity, academic achievement and socioeconomic status. The Career Beliefs Inventory (CBI) was adapted to Turkish, and used to measure the career beliefs of high school students. And also Irrational Beliefs Test (IBT), Career Maturity Inventory (CMI) and academic achievement, gender and socioeconomic status of the students was obtained by the Personal Information Form which was designed by the researcher. The adaptation of the CBI was carried out on 647 high school students and the regression analysis carried out on a sample of 747 high school students. Data were analyzed by multiple regression analysis. The results of the study showed that gender and academic achievement predicts the college education of high school students. The findings of the study revealed that; gender, academic achievement and irrational beliefs variables were significant in predicting intristic satisfaction career beliefs of high school students. Irrational beliefs and academic achievement were significant predictors of peer equality career beliefs of high school students. Irrational beliefs and career maturity variables were significant predictors of responsibility career beliefs of high school students. Gender was the only significant predictor of persisting while uncertain career beliefs of high school students. Irrational beliefs and gender were significant predictors of taking risks career beliefs of high school students. Gender and academic achievement were significant predictors of rworking hard career beliefs of high school students.