İlköğretim okulu öğretmenlerinin moral düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi(İzmir ili örneği)
A research on morale levels of the primary school teachers from different aspects
- Tez No: 221610
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Moral, İlkögretim Ögretmeni, Purdue Ögretmen Moral Ölçegi, Teacher Morale, Primary Education School Teacher, Purdue Teacher Opinionare
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu arastırmada, ilkögretim okulu ögretmenlerinin kendi görüslerine göre moral düzeylerini belirlemek ve ögretmenlerin kisisel degiskenlerine göre bu düzeylerin farklılık gösterip göstermedigini ortaya çıkarmak amaçlanmıstır. Arastırma için gerekli olan verileri elde etmek için, İzmir ili dört büyük ilçesi olan Karsıyaka, Konak, Buca ve Bornova okullarında çalısan toplam 10195 ögretmen içinden ?tabakalı örnekleme yöntemi? ile belirlenen 400 ögretmen örnekleme seçilmistir. . Veriler Purdue Ögretmen Moral Ölçegi ile toplanmıs ve ögretmenlerin moral düzeyleri bu ölçekle ölçülmüstür. Ölçek toplam 400 ögretmene dagıtılmıs, 363 ölçek geri alınabilmis (%91) ve bunların 345'i (%95) geçerli olarak arastırma verilerinde kullanılmıstır. Arastırmada su sonuçlara ulasılmıstır: 1. Ögretmenlerin görüslerine göre, ?ögretmenin maas doyumu?, ?egitim ögretim programına iliskin sorunlar? ve ?ögretmenin toplumdan gördügü destek? moral alt boyutlarına ait moral düzeyleri ?Genellikle Düsük?, diger moral alt boyutlarına ait moral düzeyleri ise ?Genellikle Yüksek? bulunmustur. 2. Ögretmenlerin görüslerine göre, moral alt boyutlarına ait moral düzeyleri arasında anlamlı farklar vardır. Ögretmenlerin, ?ögretmenin diger ögretmenlerle uyumu? moral alt boyutuna ait moral düzeyi en yüksek, buna karsılık ?ögretmenin maas doyumu? moral alt boyutuna ait moral düzeyi ise en düsük çıkmıstır. 3. Ögretmenlerin görüslerine göre, bazı moral alt boyutlarına ait moral düzeylerinde; cinsiyet, mesleki kıdem, brans grubu, egitim durumu, okulun bulundugu sosyo-ekonomik çevre, ögretmenin haftalık ders yükü, sınıflardaki ögrenci sayısı, ögretmenlerin konut durumu, evlerinin is yerlerine olan uzaklıgı, okul müdürünün sergiledigi genel yönetim biçimi degiskenlerine göre anlamlı farklar vardır. 4. Ögretmenlerin görüslerine göre, bazı moral alt boyutlarına ait moral düzeylerinde, medeni durum, evlerine giren toplam aylık gelir ve ögretmenin sahip oldugu çocuk sayısı degiskenlerine göre anlamlı farklar bulunamamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the level of morale of the primary education school teachers, to reveal whether these levels have differences or not according to some demographic variants of the teachers. The data was gathered from 345 secondary education school teachers who were randomly selected by ?stratified sampling method? among 10195 teachers working at the primary education schools in İzmir?s four residential zones as Konak, Buca, Bornova and Karsıyaka. . The data which was necessary for the study was gathered by a survey. The morale levels of teachers are determined by means of Purdue Teacher Opinionaire. The survey was delivered to 400 primary school teachers, but 363 surveys returned (%91) and, only 345 of these surveys were valid (%95) and could be used according to the aims of this study. The findings of the study are as follows: 1. It is found that the sub-morale levels of teachers such as ?the salary satisfaction of the teacher?, ?problems related to the education program?, ?influence of the society? are ?Generally Low? and the other sub-morale levels are ?Generally High?. 2. There is a significant difference among teachers? levels of sub-morale categories. The level of the sub-morale category named ?rapport with the other teachers? of the teachers is found at the highest; the level of the sub-morale category named ?the salary satisfaction of the teacher? of the teachers is found at the lowest level. 3. There are significant differences at the levels of the sub-morale categories of the teachers as regards to the variables such as gender, degree of profession, the branches of the teachers, educational background, socio economic status of the school, weekly class load of the teacher, number of the students in the classes, housing situation the the teacher, distance of their houses to their schools, general administration leadership style of the school administrators?. 4. There aren?t significant differences at the levels of the sub-morale categories of the teachers as regards to the variables such as marital status, total monthly earn of the teachers and the number of the child they have.