Marka sadakatinin satın alma davranışı üzerindeki etkileri: Bir uygulama
Effects of brand loyalty on purchase behavior of consumer: An application
- Tez No: 221623
- Danışmanlar: DOÇ.DR. G. NAZAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: gerçek marka sadakati, sahte marka sadakati, marka baglılıgı, true brand loyalty, spurious brand loyalty, brand commitment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tüketicilerin belirli bir markayı düzenli olarak satın alma davranısı, temelde iki nedene dayanmaktadır. Birinci neden, tüketicinin bilinçli olarak, marka ile olan kisisel iliskisinden dolayı aynı markayı satın almaya devam etmesini saglayan ve tüketicinin markaya baglı kalma egilimini yansıtan gerçek marka sadakati durumudur. kinci neden ise, tüketicinin aynı markayı, alıskanlık olarak, marka degerlendirmesi yapmadan düzenli sekilde satın aldıgı sahte marka sadakati durumudur. Bu çalısmanın arastırma konusunu; tüketici marka sadakatinin, gerçek marka sadakati ve sahte marka sadakati kavramları temel alınarak incelenmesi olusturmaktadır. Çalısmanın teorik bölümünde, gerçek marka sadakati ve sahte marka sadakati kavramlarının tanımlarına, kavramları etkileyen degiskenlere ve konu ile ilgili literatürde daha önce yapılan çalısmalara yer verilmistir. Olusturulan kavramsal model temel alınarak arastırma hipotezleri belirlenmis ve alan arastırması yapılmıstır. Yapılan alan arastırmasında, tüketicinin düzenli olarak satın aldıgı markayı satın alma nedenleri, marka hakkındaki tutumu, gerçek marka sadakati ve sahte marka sadakati egilimleri belirlenmeye çalısılmıstır. Sahadan toplanan verinin sonuçları SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmis ve elde edilen sonuçlar degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Consumers' consistent purchase behavior of a particular brand has two main sources. The first source is true brand loyalty that reflects a conscious decision to continue buying the same brand and represents consumers' commitment with the particular brand. The second source is spurious brand loyalty whereby consumers repeatedly purchase the same brand passively as a habitual behavior without much evaulation and commitment. The main reseach topic of this study is to analyze consumer brand loyalty based on true brand loyalty and spurious brand loyalty. In the theoritical part of the study, the definitions of true brand loyalty and spurious brand loyalty, the variables that affect these loyalty concepts and previous studies in the literature are analyzed. Research hypotheses are determined based on the conceptual framework of the study and a field study is constructed. In the field study, it is aimed to determine the reasons of repeat purchase of a particular brand, consumers? attitude, consumers' true brand loyalty and spruious brand loyalty towards the particular brand. Tha data gathered from the field study is analyzed through the SPSS statistical programme and the results are evaulated.