Sınıf öğretmenlerinin fen öğretimi öz yeterlilik inançlarının öğrencilerin fen tutumları ve akademik başarıları üzerindeki etkisi
The effects of in-service elementary teachers? science teaching self-efficacy beliefs on students? science attitudes and achiviements
- Tez No: 221624
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi Öz Yeterlilik İnancı, Sınıf Öğretmenleri, Öğrenci Başarısı, Tutum
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik öz yeterlilik inançlarının öğrencilerin fen bilgisine yönelik tutum ve akademik başarılarına olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin fen öğretimi özyeterlik inançları onların cinsiyetleri, kıdemleri, görev yaptıkları ilköğretim okulu, mezun oldukları okul ve okuttukları sınıf bakımından incelenmiş ve sonuçların öğrenci tutum ve başarısına olan etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma, 2005?2006 akademik yılında İzmir ili ve ilçelerinde görev yapmakta olan 238 sınıf öğretmeni ve 185 dördüncü ve beşinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırma verilerini elde etmek için öğretmenlere ?Fen Öğretimi Özyeterlilik İnanç Ölçeği? (Enochs & Riggs, 1990), öğrencilere ise Geban ve arkadaşları (1994) tarafından geliştirilen, ?Fen Bilgisi Tutum Ölçeği? uygulanmıştır. Ayrıca ölçek sonuçlarına göre seçilen öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde istatistikî işlemlerden t testi, aritmetik ortalama, standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İstatistiki veriler SPSS 11.0 paket programıyla çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında . 05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Nitel verilerin analizinde kodlama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, yüksek fen öğretimi özyeterlilik inancına sahip olan öğretmenlerin öğrenci tutum ve başarısını olumlu etkilediği, düşük fen öğretimi özyeterlilik inancına sahip olan öğretmenlerin öğrenci tutum ve başarısını olumsuz etkilediği yönündedir. Ayrıca öğretim imkânları bakımından avantajlı (laboratuar araç-gereçleri, bilgisayar odası vb. donanımlı) olan devlet okullarındaki öğretmenlerin özyeterlik inançlarının, öğretim imkânları yetersiz olan (dezavantajlı) devlet okullarındaki öğretmenlerin özyeterlik inançlarından yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Analiz sonuçları, dikkate alınması gereken bir bulgu olarak, öğretmenlerin mezun oldukları okulların, özyeterlilik inançlarına önemli bir etkide bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out so as to determine the effects of elementary teachers? self-efficacy beliefs about science teaching on students? attitudes towards science education and on their academic successes. Moreover, in this research, elementary teachers? self-efficacy beliefs about science teaching were examined in terms of their sexes, their seniorities, primary schools they work in, universities that they graduated from and the students they teach were examined and effects of the results on students? attitudes towards lessons and their successes were also explored. This research was carried out in 2005-2006 academic year with 238 elementary teachers working in and with 185 fourth and fifth grade students reading in the schools in İzmir and its disricts. In order to get the results of the research, ?Science Teaching Efficacy Belief Instrument? (Enochs & Riggs,1990) was applied to the teachers, and ?Scientific Attitude Instrument? which was improved by Geban and his friends (1994) was applied to the students. Additionally, semi-constructed conversations were made with the students who were choosed as per resuls of their scales. In the analysis of gained quantitative data, statistical processes, t-test, mean, standart deviation (s), frequency (f), percentage (%) and directional variance analysis (ANOVA) are used. Statistical processing is made at the SPSS 11.0 program. Whether the gained data is meaningful or not is evaluated according to .05 significant levels. Coding method is used in the analysis of gained qualitative data. The results of the research shows that the teachers who have high self-efficacy beliefs about science teaching have a positive effect on students? successes and their attitudes towards the lesson; on the other hand, those who have low self-efficacy beliefs about science teaching have a negative effect on students? attitudes to the lesson and their successes. In addition to this, the research shows that the teachers