Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması deneyimlerinin fen öğretimi öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançlarına olan etkisi
The effect of the teaching practice on pre-service elementary teachers science teaching efficacy and classroom management beliefs
- Tez No: 221626
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni Adayları, Fen Öğretimine Yönelik Öz Yeterlik İnançları, Sınıf Yönetimi İnançları, Öğretmenlik Uygulaması Deneyimi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması deneyimlerinin adayların fen öğretimi öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançlarına olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimi öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançları adayların cinsiyetleri, mezun oldukları lise türleri ve üniversiteye giriş puanları gibi değişkenlere göre karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak adayların fen öğretimi öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançları arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Ayrıca, öğretmenlik uygulaması deneyimlerinin adayların fen öğretimi öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançlarına olan etkisi incelenmiştir. Bu araştırma, 2005-2006 akademik yılının bahar yarıyılında İzmir'de bulunan iki farklı üniversitenin Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Veriler, Fen Öğretimi Öz Yeterlik İnanç Ölçeği(STEBI-B) (Riggs & Enochs, 1990) ve Sınıf Yönetimine Yönelik Tutum ve İnanç Ölçeği (ABCC) (Martin, Yin & Baldwin, 1998) ile toplanmıştır. Bu ölçekler, çalışmaya katılan sınıf öğretmeni adaylarına, öğretmenlik uygulaması deneyimleri başlamadan ve tamamlandıktan sonra olmak üzere ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Katılımcılardan ön testi cevaplayanların sayısı 335 iken, son testi cevaplayanların sayısı 185'tir. Dolayısıyla bu araştırma da, ön test ve son testi cevaplayan toplam 185 (48 bay ve 137 bayan) sınıf öğretmeni adayının cevapları doğrultusunda hazırlanmıştır. Nicel verilerin analizinde istatistikî işlemlerden t testi, aritmetik ortalama, standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İstatistiki veriler SPSS 11.0 paket programıyla çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında . 05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimine ilişkin yüksek düzeyde yeterlik inançlarına sahip olduklarını göstermiştir. Bununla birlikte sonuçlar, öğretmenlik uygulaması deneyiminin sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimine ilişkin öz yeterlik inançlarında herhangi bir değişikliğe neden olmadığını ortaya çıkarmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının sınıf yönetimine ilişkin inançları incelendiğinde ise, sınıf öğretmeni adaylarının genel olarak müdahaleci sınıf yönetimi yaklaşımına sahip oldukları görülmüştür. Bununla birlikte sonuçlar, öğretmenlik uygulaması deneyiminden sonra sınıf öğretmeni adaylarının eğitim yönetimi boyutunda müdahaleciden etkileşimciye doğru, insan yönetimi boyutunda ise daha müdahaleci bir sınıf yönetimi yaklaşımına sahip olduklarını göstermektedir. Ayrıca analiz sonuçları, yüksek düzeyde fen öğretimi öz yeterlik inancına sahip sınıf öğretmeni adaylarının sınıf yönetiminde de müdahaleci bir yaklaşıma sahip olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of the teaching practice on preservice elementary teachers? science teaching efficacy and classroom management beliefs. In this study, pre-service elementary teachers? science efficacy and classroom management beliefs are compared in terms of gender, the types of high schools their graduated and the marks they take in the university entrance exam. In addition, the relations between pre-service elementary teachers? science efficacy and classroom management beliefs are examined. The impact of the teaching practice experience on the pre-service teachers? efficacy and classroom management beliefs are also investigated. The present study was conducted in the spring semester of 2005/2006 academic year with the fourth year pre-service elementary teachers from two different universities in Izmir. The data were collected by utilizing two instruments of the Science Teaching Efficacy Belief Instrument (STEBI-B) (Riggs & Enochs, 1990) and the Attitudes and Beliefs on Classroom Control Inventory (ABCC) (Martin, Yin & Baldwin, 1998). These instruments were applied to pre-service elementary teachers before teaching practice and after completing teaching practice as pre-test and post-test. Among the participants, 335 of them completed pre-test and 185 of them completed post-test. Then, this study was designed by the scores of 185 (48 male and 137 female) pre-service elementary teachers who have completed pre-test and post-test. In the analysis of gained quantitative data, statistical processes, t-test, mean, standart deviation (s), frequency (f), percentage (%) and one directional variance analysis (ANOVA) are used. Statistical processing is made at the SPSS 11.0 program. Whether the gained data is meaningful or not is evaluated according to .05 significant levels. Results of the study indicated that pre-service elementary teachers had high self efficacy beliefs regarding science teaching. However, results indicated that teaching experience did not affect pre-service elementary teachers? science teaching efficacy beliefs. When the pre-service elementary teachers? classroom management beliefs are investigated pre-service elementary teachers are seen to be more interventionist approach on classroom management. Pre-service students? Instructional Management beliefs partially tend to shift interventionist to interactionist approach. However, their People Management beliefs became more interventionist through the teaching experience. In addition the results have demonstrated that pre-service elementary teachers who have high science teaching efficacy beliefs have interventionist approach on classroom management. KeyWords: Pre-service Elementary Teachers, Science Teaching Efficacy Beliefs, Classroom Management Beliefs, Teaching Practice Experience.