Tekstil endüstrisinde kullanılan yüzey aktif maddelerin H2O2/UV-C prosesi ile kimyasal ve biyolojik arıtılabilirligi
Chemical and biological treatability of surfactants used in textile industry by H2O2/UV-C process
  1. Tez No: 221964
  2. Yazar: BARIŞ KOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE UBAY ÇOKGÖR, DOÇ. DR. İDİL ARSLAN ALATON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil endüstrisi atıksuları, ileri oksidasyon prosesleri, biyolojik arıtılabilirlik, H2O2/UV-C prosesi, nonyonik yüzeyaktif maddeler, Textile industry effluents, advanced oxidation processes, biodegradability, H2O2/UV-C process, nonionic surfactants
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tekstil boya banyosunda kumas üzerindeki sabitlenmemis boyanın yıkanması amacı ile kullanılan bir yüzey aktif maddenin H2O2/UV-C prosesi ile kimyasal ve biyolojik arıtılabilirligi incelenmistir. Bu amaçla, sentetik atıksu çözeltisinin çevresel kirlilik parametreleri açısından detaylı karakterizasyonu çalısmanın baslangıcında yapılmıstır. Çalısma da daha sonra ilk pH, H2O2, kirletici konsantrasyonu ve reaksiyon süresi gibi degiskenlerin arıtım verimi üzerindeki etkileri degerlendirilmis ve kimyasal oksidasyon prosesinin en uygun çalısma kosulları belirlenmistir. Bu sayede maksimum kimyasal ve biyolojik entegre arıtma verimi için en uygun proses kosullarının bulunması, reaksiyon sonucunda atıksuyun kompozisyonunda meydana gelebilecek degisimlerin saptanması ve söz konusu degisimlerinin atıksuyun biyolojik arıtılabilirligi üzerindeki olumlu etkisi belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The chemical and biological treatability of a surfactant which is used to washing out unfixed dye on fabric via H2O2/UV-C process was investigated. Therefore, in the first step, detailed environmental characterization of synthetic wastewater was made. In the next stage of study, effects of variables such as initial pH, H2O2 and pollutant concentration and reaction time on the treatment efficiency was evaluated and optimum working conditions of chemical oxidation process was being determined and also the biological treatability was being determined. In the last stage of study, the changes of the biodegradability of the pre-oxidized wastewater were being determined. As a result of these experimental studies, the process had been optimized for maximum integrated chemical and biological treatment efficiency.