Melen projesi boğaz geçişinin coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak jeolojik modellemesi
Geological modelling of Melen project bosphorus pass by using geo-information systems
- Tez No: 221966
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. E. VURAL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Jeoloji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Geography, Geological Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Cografi bilgi sistemleri, Modelleme, Jeoloji, Geographical Information Systems, Modelling, Geology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalısma, stanbul Melen çme Suyu Saglama Projesi Bogaz Geçisinin Cografi Bilgi Sistemi kullanılarak jeolojik modellenmesini hedeflemistir. Bogaz geçis tüneli ? 135 m kotundan geçecektir. nceleme alanının temelini Devoniyen yaslı Kartal Formasyonu olusturmaktadır. Kartal formasyonunun üzerine Denizel Alüvyon çökeli gelmistir. Bu çökelin üzerinde ise Açık sarımsı kahverengi-gri, yumusak-az katı, çok zayıf tabakalanmalı Kolüvyon katmanı gelir. Melen projesi Bogaz Geçisi kısmında Kartal Formasyonu degerlendirilirken deniz geçislerinde karstlasma olması riskinden dolayı tabakaların konumunun bilinmesi çok önemlidir. Bunun için tünel açma çalısmaları sırasında ön delgi yapılması faydalı olacaktır. Hazırlanan modeller ile gerçek degerler kullanılarak Melen Projesi Bogaz geçisinin mühendislik planlaması ve uygun jeoteknik uygulamalar belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to prepare geological modelling by using Geo-nformation Systems of stanbul Melen Water Supply Project Bosphorus Pass. Bosphorus pass tunnel will be bored at the depth of -135 m. The base of investigation area is formed of Devonian aged Kartal Formation. Above Kartal Formation Sea Alluvion sediments comes. Above this Sea Alluvion sediments, light yellowish, brownish-grey soft and weakly solid, poorly bedded Kolluvion sediments comes. While evaluating the Kartal Formation at Bosphorus pass side of Melen Project the bedding of layers have to be known because of the Karsting problems that may be faced at sea passes. Due to the information above prob drilling during tunnel boring studies will be very useful. The engineering planning and suitable geotechnical applications can be decided by using prepared models and true values.