Esnek üstyapılı devlet yollarındaki bozulmaların bulanık mantık ile tahmini
Estimation of asphalt concrete distresses on national higways with fuzzy logic approach
- Tez No: 221968
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üstyapıda Bozulmalar, Modelleme, Bulanık Mantık, Asphalt Concrete Distresses, Modelling, Fuzzy logic
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmanın amacı, Türkiye devlet karayollarındaki bozulmaların bulanık mantıkyöntemiyle önceden tahminidir. Bu amacı gerçeklestirmek için, Devlet Karayollarındadegisik yıllarda yapılan ve bozulmaları temsil eden Sürüs Sayısı degerleri, KarayollarıGenel Müdürlügü'nden alınmıstır. Bu verilere ek olarak, KGM' den bozulma ölçümüyapılan yolların, 1992-2002 yılları arasında, trafik hacim degerleri, toplam kaplamakalınlıkları, bakım yapılmıs ise bakım yılı degerleri, Meteoroloji Genel Müdürlügü'nden,yolların geçtigi illerin Yıllık Ortalama Sıcaklık, Yıllık Ortalama En Yüksek Sıcaklık,Yıllık Ortalama En Düsük Sıcaklık, Yıllık Yagıs Miktarı elde edilmistir. Sonra, trafikhacim degerleri, üstyapı bozulmasında ana faktör olarak tanımladıgımız, YıgısımlıEsdeger Standart Dingil Yükü Sayısına (YESDYS) çevrilmistir. Bulanık mantık yöntemikullanılarak, MATLAB ortamında ara yüz programı yazılarak, yukarıda belirtilen tümparametreler kullanılmıs ve Devlet Karayollarındaki bozulmaları tahmin eden birbulanık model elde edilmistir. Modelin degerlendirilmesi için ortalama karekök hatasıkullanılarak model degerlendirilmis ve duyarlılık analizi yapılarak parametrelerinetkileri de arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to estimate asphalt concrete distresses on the nationalhighways of Turkey, with the help of fuzzy logic approach. The reach this aim, themeasured Ride Number (RN) values which represent the level of distresses on thenational highway network of Turkey will be gathered from General Directorate ofTurkish Highways. Then, in addition to this data, the Annually Average Daily Trafficvolumes (AADT) of distressed roads, the total thickness of distressed roads, themaintenance year for distressed roads if they maintained from General Directorate ofTurkish Highways in between the year 1992 and 2002, and the annually average hightemperature, the annually average temperature, the annually average low temperature,and average annually perception form Turkish State Meteorological Service will betaken. After that the traffic volumes will be converted to the Total Equivalent StandardAxle Load to make analysis. In addition, the model was explained to estimate asphaltconcrete distresses on the national highways and the program using all parameterswritten in MATLAB Fuzzy Logic toolbox using Fuzzy Logic approach was explained.This model result was evaluated by Root Mean Squared Error (RMSE) and thesensitivity analysis was applied to know the effectiveness of each parameters.