Biga Yarımadası sülfür mineralizasyonlarına bağlı kıymetli iz metallerin incelenmesi
The investigation of precious metals related to sulphure mineralizations in the Biga Penninsula
- Tez No: 221981
- Danışmanlar: PROF.DR. ATASEVER GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biga Yarımadası, Maden Yatakları, Jeokimya, Kıymetli Metaller, Biga Peninsula, Ore Deposits, Geochemistry, Precious Metals
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışma alanının içinde yer aldığı Biga Yarımadası, metalik cevherler bakımındanoldukça zengin bir bölgedir. Yarımada'da çok sayıda sülfürlü mineralizasyonun varlığıbilinmektedir. Bu cevherleşmeler ayrıca altın, gümüş, kadmiyum gibi iz elementlerbakımından da önemlidir. Ancak söz konusu cevherleşmeler galyum, germanyum,indiyum, selenyum, talyum, tellüryum, renyum bakımından da ekonomik önemtaşıyabilir. Genel jeolojik yapı içerisinde cevherleşmeler, Tersiyer granit vevolkanitlerine bağlı olarak gelişmişlerdir. Bölgedeki cevherleşmeler ele alınırken oluşumşekillerine göre üç gruba ayrılmışlardır. Bunlar; Korudere volkanojenik hidrotermal,Arapuçandere-Arılıdere-Fırıncıkdere plütojenik hidrotermal ve Bağırkaçdere-Handeresi skarn zonu tipi hidrotermal cevherleşmeleridir. Bu güne kadar bölgede, hattaTürkiye'de hiç incelenmemiş olan bu kıymetli iz metallerin varlığının ortaya konması vebulunuş nedenlerinin incelenmesi araştırmanın konusunu teşkil etmektedir. Bu çalışmaile; inceleme alanındaki metalik cevherleşmelerin galyum, germanyum, selenyum, altın,gümüş, indiyum, kadmiyum, tellüryum, talyum, renyum gibi kıymetli elementlerdenhangilerini ne ölçüde içerdikleri; bunların mineral yapısına nasıl dahil oldukları vecevhere ekonomik açıdan katkıları araştırılmıştır. Bu amaçla bölgede bazı metalikmaden yatakları ve çevreleri jeolojik açıdan incelenerek örneklemeler yapılmış, alınanörnekler yurtdışında ICP-MS ve atomik absorpsiyon yöntemleri ile analiz edilerekiçerdikleri kıymetli iz metaller ve miktarları açısından değerlendirilip yorumlanmıştır.Elde edilen analiz sonuçları ışığında; kıymetli iz metallerin, birliktelik gösterdiğiminerallerin ve kıymetli iz metal içeriklerinin, her cevherleşme tipi için oldukça farklılıkgösterdiği anlaşılmıştır. Galyum ve indiyum dışındaki tüm kıymetli iz metallerintenörleri, bulundukları mineraldeki işletilebilirlik sınır değerlerinin üzerindedir. Busebeplerle, Biga Yarımadası kıymetli iz metal potansiyeli yüksek olan ve bu yöndekiaraştırılmaların ilerletilmesi gereken bir bölgedir.
Özet (Çeviri)
Biga Penninsula contains a very rich zone in terms of metallic ores. There are manyknown sulphure mineralizations in the study area. In addition, these mineralizations areimportant for some precious elements like gold, silver and cadmium. And, they also haveprecious metals (gallium, germanium, selenium, renium, thallium, tellurium, indium) ineconomically important levels. In the general geological concept, mineralizations formassosciated with Tertiary?s granites and volcanites. In this study, mineralizations aregrouped in three types: Korudere volcanogenetic hydrothermal mineralizations,Arapuçandere-Arılıdere-Fırıncıkdere plutogenetic hydrothermal mineralizations andBağırkaçdere-Handeresi zone of scarn type hydrothermal mineralizations. Nowadays,these precious metals have not been any investigated in Biga Penninsula and even inTurkey. The main subjects are of this thesis showing the existance and investigation offormations corditions of precious metals. In this study, precious metallic sulphideelements mineralizations were investigated. Investigations on amount of these elements,how they are added to minerals? structures and economic properties were realized. Forthis purpose, some metallic ore deposits were explored and sampled. The samples wereanalysed and results show the amount of precious metals in metallic occurrences. Theywere appraised and explained. As a results of analyses, we understand thatmineralizations show differances according to amount and kind of precious metalscontent. All of precious metal tenors are greater than cut off grade except gallium andindium. In this frame, it is seen that the precious metal potantial is high in BigaPenninsula and precious metal investigations should be continued and improved.