Finding the location and shape of buried obstacles using acoustic or electromagnetic waves
Gömülü iletken cisimlerin konumlarının ve şekillerinin akustik veya elektromagnetik dalgalar kullanılarak saptanması
  1. Tez No: 221994
  2. Yazar: TOLGA ULAŞ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM AKDUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ters saçılma, gömülü iletken, Green Fonksiyonu, Inverse scattering, buried obstacle, Green?s Function
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmada, homojen bir yarı-uzaya gömülü mükemmel iletken bir cismin konumunun ve seklinin belirlenmesi problemi ele alınmıstır. Gerçege daha yakın olan ancak çok daha yogun hesaplama gerektiren üç boyutlu duruma giris niteliginde olmak üzere, iki boyutlu daha basit durum üzerinde durulmustur. Önce katmanlı ortam için Green fonksiyonu elde edilmis, ardından saçılan alan, birlesik tek ve çift tabaka potansiyeller olarak, Green fonksiyonu ve potansiyel yogunlugu cinsinden ifade edilmistir. Bu saçılan alan ifadesinin sınır degerleri için, Dirichlet sınır kosulu ve sıçrama bagıntıları kullanılarak bir integral denklem elde edilmis, bu denklem Nyström yöntemi aracılıgıyla çözülmüstür. Daha sonra, cismin konumunu ve seklini elde edebilmek için, Green fonksiyonunun karsılıklılık iliskisini kullanan bir nokta-kaynak yöntemi tanıtılmıstır. En sonunda, yöntemin gerçeklestirilmesinin kimi etkin biçimleri gösterilmis ve iki boyutlu durum için yapılan sayısal çalısmaların sonuçlarından örnekler verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider the problem of reconstructing the location and shape of a bounded perfectly conducting obstacle which is buried in a homogeneous half space. We restrict our attention to the simplest case of two dimensions, which serves as a first step to the more involved and computationally much more expensive three-dimensional realistic situation. First we represent the Green?s function for the layered medium. Then, scattered field is represented as a combined single- and double-layer potential in terms of the Green?s function and a potential density. An integral equation is obtained for the boundary values of this scattered field expression by using Dirichlet boundary condition and jump relations. The integral equation is solved for the potential density by using Nyström method. Then, a point-source method which uses the reciprocity relation of the Green?s function for the reconstruction of the location and shape of the obstacle is established. Finally, we describe some efficient implementation of the method and show numerical examples in two dimensions.