İşletmelerde iç kontrol sisteminin etkinliğinin ölçülmesi
Measuring internal control effectiveness in enterprises
  1. Tez No: 222006
  2. Yazar: ALPER ACINDI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ç Kontrol, ç denetim, Denetim
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İç kontrol sistemleri isletme fonksiyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır. İç kontrol genel olarak güvenilir finansal raporlamanın gerçeklestirilmesi, faaliyetlerin etkinliği ve verimliliği, ilgili kanunlara ve düzenlemelere uygunluk gibi baslıca amaçlara ulasma konusunda uygun güveni sağlamak amacı ile olusturulan isletmenin yönetimi ve personel tarafından gerçeklestirilen bir süreçtir. Bu çalısmada isletmelerin iç kontrol sistemlerinin etkinliğine yönelik bir değerlendirme yapmak amacıyla tüm isletme fonksiyonlarını kapsayan COSO değerlendirme modeli kullanılmıstır. SPK düzenlemelerinin, denetim komitelerinin, çalısan sayılarının ve yukarıda sayılan bilesenlerin, iç kontrol sisteminin etkin çalıstığını gösteren her bir iç kontrol amacına nasıl etki yaptıkları incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Internal control sytems are integral parts of entities functions which can perform for entity?s goals and objectives. Generally internal control is a process which is set up and maintenance by management to provide reliable assurance in respect of achieving main goals like reliable financial reporting, efficiency and effectiveness of operations, compliance with laws and regulations. In this study COSO evaluation model which contains entities whole functions, had been used to to evaluate efficieny of internal control systems. It is analysed how Capital Markets Board?s (CMB) laws and regulations, audit committees, number of people employed, components counted above affect each internal control goal that shows internal control system is working effective. Keywords : Internal Control, Internal Audit, Audit