A Restitutive approach to the architect A. H. Koyunluoğlu's public buildings in Ankara
- Tez No: 6827
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara (1923-1930), A. H. Koyunoğlu, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi, kamu yapıları mimarisi, tarihi araştırma, tarihi analiz, restitüsyon
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun ikinci yarım yüzyılını sürdürür ken, Cumhuriyet Mimarisinin ilk ürünleri de korunması gereken“Mimari Miras”kapsamına alınmış bulunmaktadır. Kendilerine özgü cephe düzenleri ile dikkat çeken hu yapılar, mimarlık tarihimizde Neo-Klasik dönem olarak da tanımlanan Birinci Ulusal Mimarlık döneminin (1908-1930) ürünleridir. Bu dönemde, batı eğitimi ile yetişen, Mimar Kemalettin, Vedat Tek gibi bazı Türk mimarları Türk ulusçuluğu düşüncesinden kaynakla nan bir atılımla mimarimizi yabancı etkilerden arındırıp, eski gör kemi ile yeniden yaratmayı amaçlamışlardır. Bu amaçla Selçuklu ve Klasik Devir Osmanlı yapılarını inceleyip onlardan özümledikleri ele manları ürettikleri yapıların gerek cephe düzenlerinde ve gerekse iç mekanlarda dekoratif elemanlar olarak aktarmışlardır. ürettikleri ürünlerle ulusal bilincin uyandırılmasını amaçlayan viBirinci Ulusal Mimarlık akımı, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında da etkisini sürdürmüş, 1923-1930 yılları arasında özellikle yönetici kadro tarafından desteklenmiş, kamu yapılarının 'bu tarzla hiçimlen- dirilmeleri üzerinde ısrarla durulmuştur. îşte A.H. Koyunoğlu'nun hu yıllar arasında Ankara'da Ürettiği kamu yapıları (Çocuk Esirgeme Kuru mu Şenel Merkezi - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Etnografya Müzesi, Dış İşleri Bakanlığı - Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Türk Ocağı - Devlet Resim ve Heykel Müzesi) erken Cumhuriyet döneminin tu "bilinçli yaklaşımı çerçevesinde şekillendirilmiştir. Mimari miras kapsamındaki yapılarda zaman içinde fiziki, kimya sal ve biyolojik etmenlerin neden olduğu bozulma ve yıpranmaların yanısıra kullanıcılarının da gerekli gördüğü tadilat, kaldırma ve ilavelerle yapıların tarihsel ve estetik değerlerinde de değişiklikler olması doğaldır. Korumaya alınmış yapılara değişmiş olabilecekleri varsayımı ile yaklaşım, binanın geçirdiği tadilat ve onarımları ayrıntıları ile belgeleyip yapının değişmişliğinin yanısıra özgün durumunu da ortaya çı karacak ve onu tanımlayacak olan restitüsyon çalışmalarının yapılması gereğini Tür kültür hizmeti olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bu çalışmada, 1923-1930 yılları arasında Mimar A.H. Koyunoğlu tarafından Ankara'da Birinci Ulusal Mimarlık stilinde üretilmiş yukarıda adı geçen dört kamu yapısının ileriki yıllarda geçirdikleri değişmelerin incelenmesi ve yapıların özgün plan ve kütle özelliklerinin saptanması amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın amaç, metod ve kaynakları viiüzerinde durulmuş; ikinci bölümde, milli mücadele yıllarının küçük bir kasaba görünümündeki Ankara'sının Cumhuriyetin başkenti seçilmesiyle sahne olduğu yoğun inşa faaliyetlerinin Eski Ankara (kale ve etekleri) bölümünde 1923-1930 yılları arasında gerçekleştirilen mimari uygulamalara kısaca değinilmişi üçüncü bölümde ise erken Cumhuriyet dönemini etkileyen Birinci Ulusal Mimarlık akımının biçimleme özellikleri anahatları ile verilmiştir. Dört binadan herbirinin günümüzdeki durumlarının yazılı anlatımı, tarihi süreç içinde binaların geçirmiş oldukları değişiklikler (tadilat, ilave, kaldırma) ve onarımlar} bunların değerlendirilmesi ve bu değerlendirmede başvurulan mimarın anıları, inşa edildikleri tarihten günümüze kadar ilgili kuruluşlarca yapılmış olan resmi yazışmalar, gazete ve dergilerde yer almış haber, ilan, makale, röportaj v. s*. yazılarla fotoğraflar, plan araştırmaları, binalarla ilgili kişilerle yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlar; inşa sırasında veya daha sonraki yıllarda yapılan müdahalelerde kullanılan malzeme ve konstürüksüyon tekniklerinden saptanabilenler beşinci bölümü kapsamaktadır. Sonuçta, bu inceleme ve değerlendirmelerin ışığında dört yapının yapılışından günümüze kadar geçirmiş oldukları değişiklik ve onarımlar kronolojik bir sıra ile belgelenmiş, değişiklikleri ve özgün durumu saptayan restitüsyon projeleri çizilmiş} elde edilen verilerin restorasyon ve koruma konularındaki ışık tutucu özelliği de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
These buildings have features of the First Turkish National Architectural style and they too were designated as historical buildings. All of these four buildings are nows. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (The General Directorate of Social Services and the Society for the. Protection of Children) iii. Etnografya Müzesi (The Ethnographical Museum). Maliye ve Gümrük Bakanlığa (The Ministry of Finance and Customs). Devlet Resim ve Heykel Müzesi (The State Fainting and Sculpture Museum) The early Republican period buildings designated as examples of our“Architectural Heritage”show signs of defects and decays caused during the course of time and they also carry the changes (alterations, additions, removals) deemed necessary by the users. The fact that the above buildings to he preserved have undergone changes, makes a reatitutive study necessary in order to determine the specifications of the buildings in their preliminary phase. In this study, the initial part deals with aim, methods and sources. Having the outlook of a suburban town with its citadel and surrounding houses at the of the hill, succeeding the National War of Independence, Ankara became the center of heavy constructional activity after it was chosen as the capital of the new Republics, therefore, the second part of the study gives a summary for the new building activities in Ankara during the years 1923-1930 in the“Old Ankara”section of town; while the third section very briefly concerns itself with the highlights of the formative principles of the First Turkish National Architectural Movement. Part five concantrates on the descriptive analysis of the present state of each building and on the historic analysis comprises the docu mentation of changes and the results of investigations of official ivcorrespondences in the related institutions, newspapers, periodicals (1923-1986), plan sheets, photographs and interviews and also evalua tion based on the above analyses; the results of the research for the constructional materials and techniques applied in the interventions during and after the construction, which could he determined. Consequently, data provided, as the result of the restitutive evaluation of the above mentioned buildings, which were designated as our“Cultural Heritage ”, will not only determine to identify them with changes and also will give possibility what will be preserved in these buildings and will guide the restoration works in future years. Key words» Ankara (1923-1930), A. H. Koyunoglu, First Turkish National Architecture, institutionalized architecture, historical research, historical analysis, restitution. &İLİM DALİ SAYİSAL KODU '. 601.04-00