Küçülme kararlarının firma pazar performanslarına etkisinin Bhar metodu ile analizi
Analyzing the effect of downsizing decisions on the stock-market performance by employing the Bhar method
- Tez No: 222044
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEÇKİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçülme, BHAR, İMKB analizi, Downsizing, BHAR, IMKB
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmanın amacı, küçülme kararlarının firma pazar performansına etkisini incelemektir. Buinceleme yapılırken BHAR (Satın Alma ve Tutma Olagandısı getiri) metodu kullanılmıstır.Bunun için belirlenen 7 sektörden İMKB'ye kotalı 148 firma içinde 1998-2004 yıllarıarasında gerçeklesen 367 küçülme olayı degerlendirilmis küçülme kararının alındıgı her ayiçin BHAR degerleri hesaplanmıstır. Çalısmanın sonucunda elde edilen verilerin olasınedenleri irdelerek, Türk Borsası gerçeklerine uygun bir yorum getirilmeye özengösterilmistir. Sonuç olarak, her ne kadar 1, 3 ve 5 yıllık BHAR degerlerinin test istatikdegerleri bekledigimiz gibi çıkmasa da küçülme kararı olan firmanın BHAR degerlerininsektördeki BHAR ortalaması ile karsılastırıldıgında, uzun vadede küçülme kararlarının firmaPazar performanslarına negatif etkisinin oldugu ispatlanmıstır.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to explore the effect of such a downsizing decision on the stockmarketperformance. As our metric to represent stock-market performance, we employ theBHAR (Buy and Hold Abnormal Return) method. For the purposes of this study, 367downsizing events were investigated between the years 1998-2004 for 148 firms eachbelonging to one of the seven sectors of IMKB (Istanbul Stock Exchange). We conclude thiswork with a discussion of our results without ignoring certain facts resulting from the verynature of Turkish stock-exchange. Our analysis indicates that, -although statistical testparameters of the BHAR values contradicted with our initial expectations up to some degreetakinginto account the relation between a particular firm's BHAR value and the averageBHAR value of the sector that it belongs to, in the long term a downsizing decision resultswith a decrease of stock-market performance of that firm.