Stiren-p-klormetilstiren kopolimeri üzerinde aminlerle modifikasyon çalışmaları
Modification of styrene-p-chloromethylstyren copolymer with amines
- Tez No: 222084
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Stiren, klormetilstiren, süspansiyon polimerizasyonu, modifikasyon, adsorpsiyon, dielektrik özellikleri, Styrene, chloromethylstyrene, suspension polymerization, modification, adsorption, dielectric properties
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, çözünmez poli(St-ko-KMS) mikroküreleri stiren ve klormetilstiren monomerleri ile AIBN başlatıcısı varlığında süspansiyon polimerizasyonu ile sentezlendi. Dietanolamin, etilendiamin, bromasetil bromür ve D (+)- Glukono-1,5-lakton ile modifiye edilerek farklı özelliklere sahip mikroküreler elde edildi. Poli(St-ko-KMS) ve modifiye edilmiş mikroküreler FT-IR ile karakterize edildi. Sentezlenen bu mikrokürelerin boya tutma özellikleri incelendi.Farklı oranlarda 4-vinilbenzilklorür (p-klormetilstiren) içeren bir seri poli(St-ko-p-KMS) kopolimeri stiren ve klormetilstiren monomerleri ile AIBN varlığında serbest radikal kütle polimerizasyonu ile sentezlendi. Bu kopolimerler dietanolamin, etilendiamin, tiyonil klorür ve D(+)-Glikono-1,5-lakton ile modifiye edilerek farklı özelliklere sahip polimerler elde edildi. Polimerler FT-IR ve 1H-NMR teknikleri ile karakterize edildi.Sentezlenen bütün polimerlerin dielektrik özellikleri oda sıcaklığında değişen frekansla kapasitans değerleri ölçüldü ve dilelektrik sabitleri hesaplanarak birbiriyle karşılaştırıldıPolimerlerin termal ölçümleri termogravimetrik analiz (TGA) ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, crosslinked poly(St-co-KMS) mikropheres were synthesized with styrene and chloromethylstyrene monomers in the presence of AIBN by free-radical suspension polymerization. Poly(St-co-KMS) mikropheres were modified with diethanolamine, ethylendiamine, bromoacetyl bromide and D(+)-Glucono-1,5-lactone. Poly(St-co-KMS) mikropheres and modified mikropheres were characterized by FT-IR. In addition dye uptake properties of mikropheres were investigated.Poly(St-co-KMS) copolymers that have different ratio of 4-vinylbenzyl chloride (p-chloromethylstyrene) were synthesized with styrene and chloromethylstyrene monomers in the presence of AIBN by free-radical mass polymerization. Poly(St-co-KMS) copolymers were modified with diethanolamine, ethylendiamine, thionyl chloride and D(+)-Glucono-1,5-lactone. Polymers prepared were characterized by FT-IR and 1H-NMR techniques.Dielectric properties of all the polymers were measured at different frequencies by impedance analyzer.Termal measurements of all the polymers were carried out by termogravimetric analysis (TGA).