Metal özlü kaynak tellerinin boru alin kaynaklarında metal yığma kapasitelerinin ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of deposition rate and weld area mechanical properties of metal cored wires on pipe butt welds
- Tez No: 222136
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÇİMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gazaltı Kaynagı, Metal Özlü Teller, Gas Metal Arc Welding, Metal Cores Wires
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada metal özlü teller kullanılarak farklı bilesimdeki koruma gazı ortamlarında kaynatılan kaynak bölgelerinin mekanik özellikleri ile kaynak esnasındaki sıçrantı miktarları ve %20CO2 + %80 Ar koruma gazında yapılan kaynaklarda en yüksek metal yıgma kapasitesi belirlenmesi amaçlanmıstır. Çalısma esnasında 24 inch (610 mm) çapında, 17.5 mm et kalınlıgında ASTM A106 Grade B standardına göre üretilmis ve 28 inch (711 mm) çapında, 27 mm et kalınlıgında ASTM A671 Grade CC65, Class 22 standardına göre üretilmis boruların alın kaynakları gaz tungsten ark kaynagı (GTAK) ve gaz metal ark kaynagı (GMAK) yöntemleri ile birlestirilmistir. Standart altılık amaçlı GTAK ve ilk paso GMAK pasolarından sonra farklı GMA kaynak parametreleri (Akım, voltaj, ilerlemel hızı) ile %20CO2 + %80 Ar koruma gazı ortamında metal özlü tellerin metal yıgma kapasitesini belirlemek amacı ile 15 kaynak islemi, farklı koruma gazı bilesimlerinde (%100 CO2, %30 CO2 + %70 Ar karısımı, %20 CO2 + %80 Ar karısımı ve %10 CO2 +%90 Ar karısımı) kaynak bölgesi mekanik özelliklerinin ve kaynak esnasında sıçrantı miktarının belirlenmesi için de 5 kaynak islemi olmak üzere toplam 20 kaynak islemi gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study deposition rate of metal cored wires and the mechanical porperties of the weld area welded with metal cored wires under different shielding gases were obtained. During the study ASTM A106 Grade B, 24 inch (610 mm) pipes with 17.5mm wall thickness and ASTM A671 Grade CC65, Class 22, 28 inch (711 mm) pipes with 27mm wall thickness have been welded using gas tungsten arc welding (GTAW) and gas metal arc welding.(GMAW). After two root passes by GTAW, one pass was applied with GMA welding technique as a backing for fill passes. After backing passes to determine the deposition rate of metal cored wires, 15 weldements were made under %20 CO2 + %80 Ar shielding gas. Additionally 5 weldements have been made under different shielding gasses (%100 CO2, %30 CO2 + %70 Ar mixture, %20 CO2 + %80 Ar mixture and %10 CO2 +%90 Ar mixture).to determine the spatter amount and the mechanical properties of the weld area. Totally 20 joints welded under different welding parameters.