Elastik zemine oturan dikdörtgen plakların titreşimi
Vibration of rectangular plates on elastic foundation
- Tez No: 222137
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plaklar, Winkler zemini, Sonlu farklar yöntemi, Titreşim, Plates, Winkler foundations, Finite Differences Method, Vibration
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, homojen, izotrop ve lineer elastik Winkler ve Vlasov zeminiüzerine oturan dikdörtgen bir plağın harmonik yük altındaki davranışıincelenmiştir. Newton'un ikinci yasasından faydalanılarak hareket denklemleriyazılmış, homogen, izotrop ve lineer elastik Winkler ve Vlasov zeminine oturanplaklar için hareket denklemi elde edilmiştir. Winkler zeminine oturan plaklariçin elde edilen hareket denklemi, sonlu fark denklemleri kullanılarak,fonksiyonun ayrık noktalarındaki değerleriyle yaklaşık olarak ifade edilmiştir.Elde edilen bu denklemler, elektronik tablolar kullanılarak sayısal olarakçözülmüştür. Çeşitli, statik ve dinamik yükleme durumları için çökme, momentve kesme kuvveti değerleri tablolar yardımı ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In these study vibrations of a rectangular plate on homogenous, isotropic andlinear elastic Winkler and Vlasov foundations has been analyzed. Thin platetheory is defined and the derivation of the fundamental equations for therectangular plates is given. Then, using Newton's second law, the equations ofmotion were written and the equations of motion for the plates on homogenous,isotropic and linear elastic Winkler and Vlasov foundations is obtained. UsingFinite Differences Method the equation of motion achieved for the plates onWinkler foundation was expressed approximately with the values of thefunction at the distinct points. These equations have been solved numerically byelectronic tables. Displacement, moment and shear force values were shown ontables and graphs for various static and dynamic loadings.