Isı geri kazanım ısı değiştiricilerinin bilgisayar yardımıyla optimizasyonu
Computer aided optimization of run around coils
- Tez No: 222160
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİDUN ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık Isı Geri Kazanımı Sistemi, Isı degistiricilerinin Tanımları, Sınıflandırılması, Kullanım Alanları ve Isıl Hesapları, Heat exchangers coupled by a circulating flowstream, Defination, Classification, Utilization Fields and Calculations of Heat Exchangers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmanın amacı geometrik özellikleri birbirinin aynı olan iki kanatlı yüzeyli ısı degistiriciden olusan Atık Isı Geri Kazanımı Sisteminin, ısıl hesaplarının bilgisayar yardımıyla incelenmesidir. Öncelikle ısı degistiricilerinin tanımları, sınıflandırılması, çalısma ve kullanım alanları belirtilmistir. ncelenen sistem geometrik özellikleri birbirinin aynı, farklı hava giris sıcaklıklarındaki iki kanatlı yüzeyli ısı degistiricisinin bir pompa yardımıyla sirküle edilen akıskanla birlestirilmesinden olusmaktadır. Isı geçisi sirküle edilen sıcak akıskanın soguması ile gerçeklesmektedir. Böylece aynı geometrik özelliklere sahip bir ısı degistirici ısıtma için kullanılırken digeri ise sogutma için kullanılmaktadır. Isı degistiricilerinin çözümlemeleri sırasında, genelde ısı degistiricisinin türü, boyutları, akıskanların debileri ve giris sıcaklıkları belirlidir, çıkıs sıcaklıkları ile ısı geçisinin bulunması amaçlanır. Bu çalısmada yazılan programla ısı geri kazanım sisteminin ısıl hesabını iterasyonlarla yaptıgından deneme yanılma yapmaya gerek duymadan giris degerleriyle kısa zamanda sonuç vermektedir. Böylece zamandan tasarruf saglanacak ve kullanıcının basarılı sistem tasarımı için bir aracı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate the heat calculations of a steady state behaviour of two heat exchangers coupled by a circulating flowstream with same geometrical characteristics, with computers. As the first of step of this study, definition of heat exchangers, their classification and their utilization fields are mentioned. Investigated system in this study, comes into existence by combination of two serpantine type finned surface heat exchangers, (with same geometrical characteristics but having different air inlet temperatures) with a fluid circulated within the system with the help of a pump. The heat transfer within the system, is obtained by the cooling of circulated hot fluid. Thus one of the two heat exchangers is utilized for heating, whereas the other is utilized for cooling. In the analysis of heat exchangers, usually type, dimensions, flow rates and inlet temperatures are pre-determined; temperature out and heat transfer are calculated. The computer program developed throughout this study enables the user to immediately find out the equilibrium temperature differences and heat reclamation. Since program functions with computer iterations, user will no longer need the trial error methodology thus save a considerable time and have a tool for successful system design.