Rejeneratif ısı değiştirgeçleri yardımıyla enerji kazanımı
Energy recovery by means of rotary type regenerative heat exchangers
  1. Tez No: 17330
  2. Yazar: YASİN VAROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAZHAR ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rotary regenerators, termal storage type heat exchanger, energy recovery
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ill ÖZET Yüksel: Lisans Tezi REJENERATİF ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİ YARDIMIYLA ENERJİ GERİ KAZANIMI Yasin YAROL Fırat Üniversitesi Tefeni k Eğitim Fakültesi haki ıra Eğitimi Anabilin Dalı 1991, Sayfa: 106 Bu çalışmada, dönel rejeneratif tip ısı değiştiricilerinin klima tesislerinde kullanılmasıyla ne kadarlık bir enerjinin geri kazanılacağı araştırılmıştır. Rejeneratör matrisi ile birlikte dönen bir gözlemci iyin geçerli kısmi türevli denklemler elde edilmiştir. Kısmi türevli denklemler, rejeneratör matris malzemesi içindeki eksenel ısı iletimi ihmal edilerek türetilmiştir. Bu denklemleri çözmek için sonlu farklar yöntemi uygulanmış ve bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Hesaplama sonuçlarından bir dönel rejeneratörün performans eğrileri elde edilmiştir.IV Akışkanların kapasite debileri oram C*, matrisin boyutsuz kapasite debisi Cr*. düzeltilmiş transfer birimleri sayısı N^ ve akışkanların ısı taşınım oranı (hA)* gibi boyutsuz parametrelerin rejeneratör performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar örnek bir klima tesisine uygulanmış ve tesisde dönel rejeneratör kullanılmasıyla realize edilecek enerji tasarrufu hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Dönel rejeneratör. Isıl depolama tip ısı değiştiricisi, Enerji geri kazanma.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Masters Tbesis ENERGY RECOVERY BY MEANS OF ROTARY TYPE REGENERATIVE HEAT EXCHANGERS Yasin VAROL Fırat University Institute ef Science and Technology. Mechanical Education Department 1991, Page: 106 In this study, the amount of energy recovery by using rotary regenerators in air-conditioning plants was investigated. Differential equations valid for an observer rotating with regenerator matrix were obtained. These equations were derived neglecting the axial heat conduction in the regenerator matrix. In order to solve these equations, a computer program was developed based on the finite difference method. From the calculation results, performance curves for a rotary regenerator were plotted.VI Effects of parameters such as heat capacity ratio of fluids C*, matrix heat capacity rate Cr*, number of modified transfer units N^ and dimensionless heat conductance of fluids (hA)* on regenerator performance were examined. For a model air-conditioning plant, the amount of energy savings resulting from the use of a rotary regenerator was calculated.