İtalyan mimar-tasarımcılar: Sottsass ve Magistretti'nin mobilya tasarımlarının karşılaştırılması üzerine bir çalışma
Italian architect-designers: A comperative study on furniture designs of Sottsass and Magistretti
  1. Tez No: 222166
  2. Yazar: ANGELİNA ZEYNEP TRUPİA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ALPAY ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Sottsass ve Magistretti, II.Dünya Savası, Mimar-Tasarımcı Gelenegi, Sottsass and Magistretti, II. World War, Architect-Designers
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada, birçok kez Compasso d'Oro ödülü almıs, İtalya'da mobilya tasarımı dünyasındamimar-tasarımcı kimlikleri ile ortaya çıkmıs Ettore Sottsass ve Vico Magistretti'yi ve onların mobilyatasarımları karsılastırılmıstır. Arastırma boyunca asagıda belirtilen konulara deyinilmistir ;? II. Dünya Savasının bitiminden günümüze kadar ki sürede İtalyan Mobilya Tasarımının öndegelenlerinden Ettore Sottsass ve Vico Magistretti'nin tasarım anlayısları arasında ne gibi farklarvardır ? Bu tasarım anlayıslarının uygulanması ile ne gibi ürünler ortaya konmustur?? İtalya'daki Mimar-Tasarımcı geleneginin önemi nedir?? Gio Ponti ve Triennale'nin İtalyan Tasarımı üzerindeki etkileri nedir?? İtalyan Mobilya Sanayisindeki önemli firmalar hangileridir ve II. Dünya Savasının Etkilerinelerdir?
Özet (Çeviri)
Ettore Sottsas and Vico Magistretti are among the prime furniture designers who happento be architects and who belong to the period that spands from the II. World War until now.Although there are differences between their furniture design methodologies, both havecreated significant products, earned important design awards such as the award of Compassod?Oro, some of their products have been acquired by museums worldwide and both becomedoyens of international furniture design.The researchs? aim is to find out the answers of the questions as follows; What are thedifferences between the design methodologies of Ettore Sottsass and Vico Magistretti? Howthese methodologies effected their designs? What is the importance of Compasso d?Oro andTriennale ? How did II. World War effected Italian design? What is the importance of GioPonti and Architect-Designers?