Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde Avrupa denizcilik politikaları ve Türkiye'nin uyumu
Turkey?s harmonisation with European Union maritime policies in the process of European integration
- Tez No: 222178
- Danışmanlar: PROF.DR. NİL GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Denizcilik sektörü, Türk denizciliği, Müktesebat, European Union, Maritime sector, Turkish maritime, Acquis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine verilen önemin artması ile Türk denizciliğinin Dünya standartlarını yakalaması gereksinimine, AB denizcilik politikaları ve ilgili müktesebatına uyum konusu da eklenmiştir. AB'nin denizcilik politikaları incelenmiş ve güncel olarak kısa mesafe deniz taşımacılığının desteklenmesi, denizcilikte serbest ve adil rekabetin korunması, deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunması ve denizcilik sektörüne devlet yardımları başlıklarında politikaların yürütüldüğü belirlenmiştir. Türkiye de bu politikalar ve AB müktesebatı doğrultusunda kanunlarını uyarlamak ve kurumsal gelişimi sağlamak için çalışmalarını yürütmektedir. Yapılanlara bakıldığında Türkiye'nin AB denizciliğine uyum için aşamalı bir reform politikası yürüttüğü görülmektedir. Özellikle 2003 yılından itibaren gerek kanuni değişiklikler, gerek uygulama alanlarında Türkiye önemli gelişme kaydederek liman devleti denetimlerinin geliştirilmesi, uluslararası denizcilik sözleşmelerinin kabulü ve limanların TRACECA programına uygun hale getirilmesi gibi konularda çalışmalar yapılmıştır. Bununla birlikte, denizcilik için elverişli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen Türkiye'nin deniz taşımacılığından yeteri kadar faydalanmaması konuya verilen önemi etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Lately, with the increase in importance given to the Turkey?s state of being a candidate country to European Union, in addition to the requirement of reaching world standards, maritime sector of Turkey also has to deal with harmonizing itself with EU maritime policies and acquis. Studying maritime policies of EU, most up-to-date ones can be summarized under titles of promoting short sea shipping, conserving a fair and free competition in market, maritime safety and protection of marine environment, and state aid to the sector. According to these policies and EU acquis, Turkey is aligning its legislation and enhancing its relevant institutions. Looking back to what has been done; one can say that Turkey is following a gradual reform policy in harmonizing with EU maritime sector. Specifically, after year 2003 Turkey has achieved a good progress in both legislation and administrative work: improving port state controls, adopting most of the international maritime conventions and rehabilitation of port infrastructures in order to meet the requirements of TRACECA programme. Turkey, on the other hand, despite having the advantage of being settled on a favorable geographical position, is not taking the benefit of maritime transportation enough, which affects the importance given to the subject.