Biyodizelin bir gemi dizel motorunun performansına olan etkisinin deneysel olarak incelenmesi
An experimental study on the performance of a marine diesel engine using blends of diesel fuel with biodiesel
  1. Tez No: 222177
  2. Yazar: ERİNÇ DOBRUCALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELMA ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Dizel Motor, Alternatif Yakıtlar, Motor Performansı, Motor Titresimi, Motor ?sletme Maliyeti, Yenilenebilir Enerji, Biodiesel, Diesel Engine, Alternative Fuels, Engine Performance, Engine Vibration, Engine Operating Costs, Renewable Energy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Biyodizel mevcut dizel motorlarda kullanılabilen en önemli alternatif ve yenilenebilir yakıtlardan birisidir. Bu deneysel çalısmada, dört zamanlı, hava soğutmalı, direkt püskürtmeli, 3000 d/d sabit devirde çalısan dizel motor kullanılmıs ve farklı Euro dizel ve biyodizel yakıt karısımları (B10, B20, B50, B75, B100) değerlendirilmistir. Deneyler motorun yüksüz, %20, %50, %80 ve %100 yüklü durumları için yapılmıstır. Biyodizel ve Euro dizel yakıt karısımlarının, değisik yüklerde dizel motor performansına, titresim ve gürültü karakteristikleri incenlenmis ve ayrıca motor isletme maliyetine olan etkileri üzerine çalısılmıstır. Deneyler süresince, sabit devirde ve farklı yüklerde çalısan dizel motorda Euro dizel ve biyodizel yakıt karısımları kullanılarak güç, özgül yakıt tüketimi, ısıl verim, egzoz gaz sıcaklığı, motor titresimi ve gürültü seviyeleri ölçülmüstür. Sonuç olarak, bu çalısma % 20'ye kadar olan biyodizel karısımlarının yakıt tüketimi ve ısıl verim gibi performans parametreleri açısından, mevcut motorda herhangi bir değisikliğe gerek duyulmadan kullanılabileceğini göstermektedir. Diğer yandan biyodizel üzerindeki vergiler düsürülürse, motor isletme maliyetleri düsecek ve bu Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Biodiesel is one of the most important renewable, alternative fuels which can be used in available diesel engines. In this experimental study, a single cylinder, four stroke, naturally aspirated, direct injection diesel engine at 3000 rpm constant speed was employed and different Euro diesel and biodiesel fuel blends (B10, B20, B50, B75, B100) were considered. The experiments were carried out for different loads, idle, % 20, % 50, % 80, % 100 of the full load. The effects of Euro diesel and biodiesel blends on the engine performance, and engine vibration and noise characteristics were investigated and furthermore, the effects of Euro diesel and biodiesel blends on the engine operating costs were studied. During the experiments, the engine power, specific fuel consumption, thermal efficiency, exhaust gas temperature, engine vibration and noise levels were measured by using Euro diesel and biodiesel blends for a diesel engine with constant speed at different loads. The results of the study show that the biodiesel blends up to % 20 of biodiesel can be used without any changes on the available diesel engines by considering the engine performance parameters such as fuel consumption, thermal efficiency and etc. On the other hand, if the taxes on the biodiesel are reduced, the engine operating costs will be decreased by using biodiesel fuels, and also this will help to the Turkish economy.