Polipirolün asidik çözeltilerde elektrokimyasal olarak eldesi ve karakterizasyonu
Synthesize and characterization of polypyrrole in acidic solutions by electrochemical way
  1. Tez No: 222250
  2. Yazar: EMEL CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polipirol, letken Polimerler, Elektrokimyasal Polimerizasyon, Dönüsümlü Voltametri(CV), Sabit Potansiyel Elektrolizi, Polypyrrole, Conductive Polymers, Electrochemical Polymerization, CyclicVoltammetry(CV), Controlled Potential Electrolysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmada pirol, elektroliz ve dönüsümlü potansiyel tarama metotları ile belirli potansiyeldegerlerinde elektrot yüzeyinde homojen, kırılgan ve iletkenlik özelligi tasıyan polipirolfilmler seklinde elektrokimyasal olarak sentezlenmistir.Polipirolün elektrokimyasal sentezinde çözücü olarak distile su(H2O) kullanılırken destekelektroliti olarak Hidroklorik Asit(HCl), Sülfürük Asit(H2SO4), Nitrik Asit(HNO3), FosforikAsit(H3PO4), Lityum Perklorat(LiClO4), Tetraetilamonyum tetrafloroborat(TEAFB)kullanılmıstır.Çalısma ortamının belirlenebilmesi için elektrolit konsantrasyonu, süre, sıcaklık ve dopantolarak kullanılan maddelerin degisiminin polimerizasyon verimi ve hızı üzerine etkisiincelendi.Degisik asit ve elektrolitler varlıgında doplanan polimer örneklerinin iletkenlik ölçümleridört-nokta metodu ile gerçeklestirildi. Hazırlanan polimer örneklerinin iletkenlik degerlerinin10-2 ile 101 S/cm arasında degisim gösterdigi belirlendi. Undoplanan polimer örneklerininiletkenlik degerlerinin ise 10-5 S/cm düzeyine düstügü görüldü.Saf polipirol örneklerinin karakterizasyonları Dönüsümlü Voltametri (CV), TermalGravimetrik Analiz (TGA), Fourier Transform Infrared Spektrofotometrisi (FTIR) veTaramalı Elektron Mikroskop(SEM) teknikleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this work homogeneous, brittle and conductive polypyrrole films were synthesized onelectrode surface by using cyclic voltammetry and constant potential electrolysis methods atspecific potential values.In electrochemical synthesis of polypyrrole, while water was used as a solvent, hydrochloricacid(HCl), sulphuric acid(H2SO4), nitric acid(HNO3), phosphoric acid(H3PO4), lithiumperchlorate(LiClO4) and tetraethylammonium tetrafloroborate(TEAFB) were used assupporting electrolytes.For determination of working medium conditions; variety of electrolytes, effect of electrolyteconcentration, time and temperature on polymerization yield and rate have been investigated.The conductivities of polymeric samples doped in the presence of different acids and otherelectrolytes, were measured by using four-probe technique. Conductivity values of polymerisamples were measured between 10-2 and 101 S/cm. The conductivity values of undopedpolymeric samples decreased to the level of 10-5 S/cm.The characterization of pure polypyrrole samples was also achieved by employing CyclicVoltammetry(CV), Thermo Gravimetric Analysis(TGA), Fourier Transform InfraredSpectroscopy(FTIR) and Scanning Electron Microscope(SEM) techniques, respectively.