Demir oksit peletlerden linyit kömürü kullanılarak sünger demir üretim koşullarının incelenmesi
The investigation of sponge iron production parameters by using iron oxide pellets with domestic lignite coal
- Tez No: 222297
- Danışmanlar: PROF.DR. ONURALP YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik Üretimi, Hurda, Alternatif Hammadde, Steel Production, Scrap, Alternative Raw Material
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalısmada, sünger demir üretimine uygun kosulların saptanması amacıyla; Cfix/Fetoporanı, sıcaklık ve süre olarak çalısma parametreleri seçilmis ve bu parametrelerinsünger demir üretimine etkileri incelenmistir. Deneysel çalısmalardan elde edilensonuçlar degerlendirildiginde, sünger demir üretimi için optimum çalısmaparametrelerinin verilmesi mümkündür. Redükleyici madde olarak Soma-Kısrakderelinyit kömürü kullanılarak Cfix/Fetop oranının 0,32 olması halinde 1050 0C redüksiyonsıcaklıgında 40 dakika redüksiyon süresinde % 97 civarında metalizasyon derecesineulasılmıstır. Redükleyici madde olarak Tunçbilek linyit kömürü kullanıldıgında benzermetalizasyon Cfix/Fetop oranının 0,40 olması halinde 1050 0C redüksiyon sıcaklıgında 60dakika redüksiyon süresinde elde edilmistir. Redükleyici madde olarak Oltu-Balkayalinyit kömürü kullanılarak Cfix/Fetop oranının 0,40 olması halinde 1100 0C redüksiyonsıcaklıgında 60 dakika redüksiyon süresinde % 95 civarında metalizasyona ulasılmıstır.Bu deger, endüstriyel uygulamalar için verilen degerlerle uyum saglamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, optimum conditions for producing sponge iron with solid reductant wereinvestigated. In the experimental studies different operation parameters were selectedbeing Cfix/Fetop ratio, temperature and time, respectively. The optimum reductionparameters were determined as 1050 0C and 40 minutes using Sivas-Divrigi pellets asraw material and Soma Lignite coal with 0,32 Cfix/Fetop ratio. Under these conditions, themetallization degree is about 97 %. Optimum reduction parameters were determined as1050 0C and 60 minutes using Sivas-Divrigi pellets as raw material and TuncbilekLignite coal with 0,40 Cfix/Fetop ratio. Similar metallization is obtained as it was in Soma-Kısrakdere Lignite coal. The optimum reduction parameters were determined as 11000C and 60 minutes using Sivas-Divrigi pellets as raw material and Oltu-Balkaya Lignitecoal with 0,40 Cfix/Fetop ratio. Under these conditions, the metallization is about 95 %. Interms of technology, these values of operation are well enough.